A Petrol és a Lukoil is vinné az INA benzinkúthálózatát

Vágólapra másolva!
A tőzsdén jegyzett szlovén olajkonszern, a Petrol és az orosz Lukoil is érdeklődik a horvát INA tulajdonában levő Crobenz benzinkúthálózat megvásárlása iránt.
Vágólapra másolva!

Megnőtt az érdeklődés a horvát INA Crobenz benzinkúthálózata iránt. A Petrol szóvivője szerint jelzik érdeklődésüket, de ez semmiképpen sem jelent kötelezettséget. A szlovén "Finance" című pénzügyi lap szerint az orosz Lukoilt is érdekli a Crobenz.

A Petrol Horvátországban a második benzinkút-üzemeltető: a horvát Europetrol tavalyi átvételével jelenleg 70 benzinkutat üzemeltet Horvátországban, ahol az INA 435, az OMV 58 üzemanyagtöltő-állomással rendelkezik. Horvát médiajelentések szerint az INA a Crobenz-kutak mellé saját, vagyis az INA-hálózat benzinkútjaiból is felajánlhat még a reménybeli vásárlónak. A Crobenz üzemanyag-kiskereskedő 14 benzinkutat üzemeltet Horvátországban.

A Petrolnak összesen 430 benzinkútja van, ebből 312 Szlovéniában. Horvátországi kútjai mellett még Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Montenegróban és Koszovóban rendelkezik benzinkutakkal. A horvát INA olajipari vállalat nemrégiben jelentette be, hogy értékesíti Crobenz benzinkúthálózatát. Az érdeklődőknek eredetileg november 20-ig, a hivatali órák végéig kellett szándéknyilatkozatot eljuttatniuk az INA-hoz, ezt a határidőt később november 25-re módosították.

A horvát versenyhivatal júniusban feltételes engedélyt adott a Mol Nyrt.-nek az INA olajipari vállalat átvételéhez. A hivatal a vállalat mintegy 60 százalékos piaci részesedését túl nagynak találta, ezért az INA tulajdonában lévő Crobenz termékforgalmazó leányvállalat kilenc hónapon belüli értékesítését kötötte ki feltételként. A Mol az INA részvényeinek 47 százalékát tartja tulajdonában, viszont egy másik, kisebb horvát üzemanyag-kiskereskedő cég, a Tifon megszerzésével horvátországi piaci részesedése mintegy 60 százalékra nőtt.