Vágólapra másolva!
Mindenki által ismert, a karácsonyhoz köthető sütemény, mely örök, megválaszolhatatlan kérdést vet fel: diós vagy mákos? Autentikus recept az elkészítéshez, ami visszaadja a gyermekkori ízélményt.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 50 dkg margarin,
  • 1 kg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 2 db tojás,
  • 6 dkg minőségi kristálycukor,
  • 1 csipet só,
  • 4 dl tej.

A máktöltelékhez:

  • 40 dkg darált mák,
  • 2,5 dl tej,
  • 20 dkg finom
    minőségű kristálycukor,
  • 2 evőkanál méz,
  • 1 db citrom reszelt héja,
  • 1-1 kávéskanál fahéj és őrölt szegfűszeg,
  • 8 dkg mazsola.

A diótöltelékhez:

  • 40 dkg darált dió,
  • 20 dkg finom minőségű kristálycukor,
  • 2 dl tej,
  • 1 evőkanál méz,
  • 8 dkg mazsola,
  • 1 kávéskanál fahéj,
  • 1 db citrom reszelt héja.

Forrás: [origo]

Elkészítés módja:

A lisztet átszitáljuk, az élesztőt kevés, enyhén cukros langyos tejbe morzsoljuk. A lisztet a lágy margarinnal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a megmaradt tejjel sima tésztává gyúrjuk. A tészta legyen félkemény és a kezünktől váljon el. Letakarva, kb. 30 percig pihentetjük. A tésztát 6 egyforma részre osztjuk és téglalapokká nyújtjuk. Dió- vagy máktölteléket kenünk rá és összesodorjuk. A rudakat margarinnal kikent sütőlapra, egymástól kis távolságra elhelyezzük és mindegyiket 3-3 helyen megszúrjuk. Egy egész tojást és egy tojássárgáját felverünk, bekenjük vele a tésztarudakat, és hagyjuk meleg helyen megszáradni. Ismét bekenjük, és hagyjuk megszáradni. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten megsütjük. Szép repedezett kell, hogy legyen.

Máktöltelék készítése: A tejet felforraljuk és leforrázzuk vele a darált mákot. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a fűszereket. Állandó keverés közben felforraljuk. Ízlés szerint 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk.

Diótöltelék készítése: A tejet felforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a darált diót. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a reszelt citromhéjat. Állandó keverék közben átforraljuk. 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk. Ha túl híg, kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá.