Vágólapra másolva!
Adósságának közel felét ütemezheti át a Dubai World, amivel úgy tűnik sikerült megnyugtatnia az újabb globális pénzügyi válság miatt aggódó befektetőket. A közel-keleti óriás bedőlése ugyanis egy második sokkot idézhetett volna elő a világban.
Vágólapra másolva!

Emelkedést prognosztizálnak az elemzők a keddi tőzsdei kereskedéseknek amiatt, hogy a múlt héten kirobbant dubaji válság elülni látszik. Korábban a piacokat megrengette a helyi állami pénzóriás Dubai World bejelentése, hogy adósságainak fél éves halasztását kéri. A vállalat 59 milliárd dollárra becsült adósságából 26 milliárdot átütemeznek, ezzel oldva a cég nehéz pénzügyein - írja a Reuters.

A Dubai World hétfőn késő este hozta nyilvánosságra a hitelrendezési tervét, amely első sorban két alvállalatának, a Nakheelnek és a Limitlessnek az adósságát teszi rendbe. "Bevezető tárgyalásokat kezdtek a Dubai World bankjaival, amelyek konstruktív irányba haladnak" - írta a konglomerátum közleménye.

A múlt héten a Dubai World adósságainak hat hónapos halasztását kérte, amivel helyi, majd globális eséseket idézett elő a piacokon. A befektetők attól ijedtek meg, hogy a Közel-Kelet bankközpontjának elesése magával ránthatja az egész bankrendszert, így felújítva a válság zuhanási szakaszát.

Az Egyesült Arab Emirátusok központi bankja forrásokról biztosította a helyi bankokat és cégeket, a dubaji kormány azonban nem vállalt garanciát vállalatának adósságaira. A cégnek így hitelezőivel kellett tárgyalnia az átütemezésről, amely a hétfői nap végére sikerült is. "Ez mindenképpen jó hír, azt mutatja, hogy elkötelezettek a hitelek visszafizetése mellett, amivel eloszlatták a fizetésképtelenség rémét" - mondta Hassam Arabi, arab befektetőguru.

A Dubai World jelentősége óriási: a közel 60 milliárd dollárra becsült adóssága képezi az öböl-menti ország összes kötelezettségének nagy részét, tehát bedőlése lényegében egy államcsőddel érne fel. Ez a vállalat volt a zászlóshajója a kis emírség felemelkedésének, amellyel a Közel-Kelet pénzügyi központja lett egyszerű halászfaluból.