Vágólapra másolva!
Ólomtartalmú festék, mérgező műanyagadalékok, széteső, apró darabkák - mind-mind olyan veszélyforrások, amelyeket a szülők szeretnének elkerülni, amikor játékot vásárolnak gyermeküknek. A karácsonyi vásárok idején érdemes átgondolni, mi kerüljön a fenyőfa alá.
Vágólapra másolva!

Egy kaliforniai fogyasztóvédelmi csoport idén novemberben figyelmeztetett, hogy olyan, a Barbie, illetve a Disney cégek nevével ellátott játékokat dobtak piacra, amelyekben a megengedettnél magasabb mennyiségben található ólom, amely akár súlyos agykárosodást is okozhat. Az eset nagy visszhangot kapott, mivel a hivatalos Barbie-termékek gyártója, a Mattel 2007-ben több mint kétmillió játékát hívta vissza a boltok polcairól, azok magas ólomtartalma miatt.

"Ebben az esetben egy olyan termékről van szó, amelyet nem a cég gyárt, mi pedig nem forgalmazzuk Magyarországon" - válaszolta kérdésünkre Tóth Tibor, a Mattel Hungary Kft. ügyvezetője. "A szóban forgó játékokat az Egyesült Államokban is egy külső gyártó készítette, akik megvásárolták a licencjogokat a Matteltől. Nincs tudomásom róla, hogy ezek a termékek forgalomba kerültek volna Magyarországon." A kaliforniai fogyasztóvédők által aggályosnak talált biciklikiegészítőket egyébként a Bell Sports nevű vállalkozás hozta forgalomba. A kaliforniai Környezet- és Egészségvédelmi Központ (CEH) vizsgálja a történteket.

"Érkezett hozzánk bejelentés az eset kapcsán, de megállapítottuk, hogy a tényleges veszélyt jelentő játékok nem kerültek be Magyarországra" - mondta Vincze Tibor, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) központi szervének piacfelügyeleti osztályvezetője. "Illetve hat terméket behoztak az országba, de még a boltokba kerülés előtt kivonták ezeket a forgalomból."

A szakember szerint az NFH regionális felügyeleti szervei rendszeresen vizsgálják a különböző boltok kínálatát, emellett maguk a forgalmazók vagy gyártók is bejelentik, ha veszélyes termékkel találkoznak. Ha beigazolódik, hogy az adott árucikk veszélyes, a hatóság elrendeli annak forgalomból való kivonását, vagy termékvisszahívást kezdeményez.

"Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy ilyen terméknek el kell tűnnie a forgalomból" - tette hozzá Vincze Tibor. "Az importőr vagy a terjesztő tájékoztatja a forgalmazói láncot, és meghatározza, milyen szöveges tájékoztatót kell kiadni a fogyasztók számára. Előfordulhat, hogy visszahívják a vásárlóktól a termékeket, amit kicserélnek vagy kijavítanak. Nagyobb tárgy esetén akár az érintettek lakására is kimennek a szükséges korrekciók végett."

A szakember szerint a szülők felelőssége legalább akkora, mint a forgalmazóké. Vincze Tibor több példát is említett, amikor olyan termékekkel kapcsolatban érkezett bejelentés az NFH-hoz, amely nem minősült veszélyesnek vagy egészségre károsnak, pusztán a csomagoláson szereplő, korcsoportra vonatkozó figyelmeztetéseket nem vették figyelembe.

"Három éven aluli gyermeknek például nem szabad ennél idősebbeknek szánt játékot adni, mivel ezek tartalmazhatnak olyan kisméretű alkatrészeket, amelyek fulladásveszélyt okozhatnak" - tette hozzá Vincze Tibor. "De említhetném az elektromos játékokat is, ahol az akkumulátor töltésére vonatkozó figyelmeztetést kell komolyan venni. Ha csak szülői felügyelettel tölthető az adott játék, akkor ez a szülő felelőssége, ellenkező esetben tűzveszélyes lehet, de akár áramütést is kockáztathatunk."

Az NFH osztályvezetője felhívta a figyelmet, hogy október 1-jétől újra engedélyezett a gyermekjátékok árusítása a különböző piacokon és vásárokon. Vincze Tibor szerint a legtöbb veszélyes termék ezeken a helyeken található, itt kell a legóvatosabbnak lenni a vásárlással.

"Minden évben közzétesszük a veszélyes termékek listáját a Piacfelügyelet weboldalán, ahol elnevezés, típus- vagy modellszám, illetve cikkszám alapján is rá lehet keresni a veszélyes termékekre" - mondta a szakértő.

Egyébként nem csak az ólomtartalmú festékek, hanem egyes játékok esetében az alapanyagok is tartalmazhatnak egészségre káros összetevőket. Ilyenek például a PVC-ből készült termékek lágyítására használt ftalátok, amelyek ártalmasak a vesére, a májra, a szaporítószervekre, emellett allergiát és asztmát okozhatnak. Az Európai Unió 2005-ben betiltotta háromféle ftalát (DBP, BBP, DEHP) alkalmazását, azonban másik három típust (DIDP, DNOP, DINP) lehet használni a három évnél idősebb gyerekek számára készülő játékokban.

"A műanyag játékok esetében viszonylag nehéz elkerülni a PVC-ből készült termékeket" - magyarázta Rácz Ilona, a Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézet új generációs anyagok és eljárások osztályának vezetője. "Számtalan műanyag játékot készítenek belőle, mivel olcsó, és számos jó tulajdonsága van gyártási szempontból. Viszont csaknem biztosra lehet venni, hogy kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmaznak ftalátokat. Ha valaki biztosra akar menni, nem szabad PVC-ből készült termékeket vásárolnia. Ezt esetenként ráírják a csomagolásra, illetve az újrahasznosítást jelző szimbólum utalhat a jelenlétére. A játékokon kívül azonban még számos egyéb alkalmazási területe van, ruhákban, vezetékek borításában, csövekben, építési anyagokban is gyakran előfordul."