Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján a legtöbb izgalom az F csoportban várható, hiszen itt még mind a négy csapatnak van esélye a továbbjutásra, azaz bármelyik ki is eshet - ezzel együtt persze nagy szenzáció lenne, ha a Barcelona vagy az Inter búcsúzna. Igazi ki-ki meccset játszanak Stuttgartban is, ahol a hazaiaknak le kell győzniük az Unirea Urzicenit ahhoz, hogy a románok helyett ők kerüljenek a legjobb 16 közé. És persze véget ér a DVSC-TEVA BL-kalandja is: a Loki Lyonban próbálja megszerezni első pontjait.

A magyar bajnokcsapat eddig valamennyi mérkőzését elveszítette a csoportban, az öt találkozón összesen 15 gólt kapott, egy újabb súlyos vereséggel pedig negatív BL-rekordot állíthat fel. Ezt jelenleg a Ferencváros tartja, a zöld-fehérek hálójába az 1995-96-os kiírásban 19 alkalommal került a labda, ennél több gólt a Bajnokok Ligája történetében egyetlen klub sem kapott egy csoportkörben.

A Debrecen tehát akkor érné utol a Fradit, ha minimum négy gólt kapna Lyonban. A franciák a továbbjutást ugyan már kivívták, de egyáltalán nem mindegy nekik, hogy az első vagy a második helyen mennek tovább, és a csoportelsőséghez mindenképpen meg kellene verniük a Lokit, na meg bízniuk abban, hogy a Fiorentina nem nyer Liverpoolban. Ráadásul számukra a nagy gólkülönbségű (minimum kétgólos) diadal azt jelentené, hogy már egy liverpooli döntetlen esetén is ők nyerik a csoportot a Fiorentina előtt, vagyis a magyar bajnok ezúttal sem számíthat könyörületre a franciáktól, arról nem is beszélve, hogy a bajnokságban kissé bukdácsoló OL-nek az önbizalom szempontjából sem jönne rosszul egy magabiztos győzelem.

A debreceniek helyzetét rontja, hogy több kulcsemberük sem léphet pályára a Gerland stadionban, Rodulf Gergely, Leandro és Vukasin Polekszics el sem utazott Franciaországba, márpedig az eddigi öt mérkőzésen egyszer sem fordult elő, hogy a három játékosból legalább ketten ne legyenek ott a kezdő tizenegyben. Az utazó keretben ugyanakkor helyet kapott a sérüléséből felépült Feczesin Róbert, aki eddig mindössze 11 percet játszott a sorozatban, illetve az az Oláh Lóránt, illetve Bernáth Csaba is, akik eddig még nem léptek pályára a BL-ben. Könnyen lehet, hogy Herczeg András amolyan jutalomként őket is pályára küldi majd hosszabb-rövidebb időre.

A debreceniek számára a legfontosabb talán az lenne, hogy ne kapjanak megint már az első negyedórában gólt - ezt eddig csak az első, liverpooli összecsapáson sikerült megoldaniuk. A Lyon védelme ugyan sebezhető (a hét végi bajnokin négy gólt kapott a Lille-től), a támadó részlege viszont kiváló, így aztán könnyen lehet, hogy a Loki ismét egy gólzáporos találkozót játszik majd; öt forduló alatt a debreceniek mérkőzésen született a legtöbb gól, szám szerint húsz, csak az eloszlásuk nem volt ideális. A pontszerzés mindenesetre bravúr lenne, ráadásul 400 ezer eurót érne a klubnak, a győzelem pedig ennek a dupláját jelentené.

Európa persze elsősorban nem a Lokira, hanem az F csoportra figyel, ahol két sztárcsapat is szerepel, és egyik sem lehet biztos a továbbjutásában. Az FC Barcelona áll jobban, hiszen a katalánoknak még egy 1-0-s vereség is beleférne a Dinamo Kijev otthonában. A Barca persze a három pontért utazott Kijevbe, amit jól jelez, hogy Josep Guardiola az összes sztárját elvitte, és várhatóan a lehető legerősebb kezdő tizenegyet küldi majd pályára. A Bajnokok Ligája történetében még sohasem fordult elő, hogy a címvédő már a csoportkörben kiessen, és ez most is csak akkor történhet meg, ha a Dinamo legalább két góllal nyer, a másik találkozón pedig nem születik döntetlen.

A csoport másik összecsapását Milánóban játsszák, ahol a Rubin Kazany vendégeskedik, és amelyik csapat nyer, az készülhet a nyolcaddöntőre - a vesztes viszont lehet, hogy az Európa Ligában sem folytathatja. A sorozat rajtja előtt kevesen gondolták volna, hogy az orosz bajnokcsapat továbbjutási esélyekkel lép majd pályára Milánóban, azt pedig még kevesebben, hogy az Internek izgulnia kell majd. A kazanyiak számára a bajnokság másfél hete véget ért, és a sorsdöntő találkozóra éppen Barcelonában készültek, míg az Inter a hét végén rangadót veszített a Serie A-ban a Juventus ellen.

Egy BL-kudarc sokak szerint akár José Mourinho állásába is kerülhet, de a portugál edző a tőle megszokott módon kezelte a szituációt. "Szó sincsen nyomásról, a csapatnak nyernie kell. Nem tartunk a Rubin Kazanytól. Gratulálok nekik az újabb bajnoki címhez, de győzni fogunk" - jelentette ki a meccs előtti sajtótájékoztatón.

A hírek szerint az Inter ismét számíthat a holland karmesterre, Wesley Sneijderre, akivel a csapat ebben a szezonban sokkal jobban futballozik, és a Juve ellen eltiltás miatt hiányzott brazil jobbhátvéd, Maicon is visszatérhet a pályára, így legalább Javier Zanetti pótolhatja a védelem bal oldalán az eltiltott Cristian Chivut. Ami a Rubint illeti, az oroszoknál a középhátvéd Roman Saronov biztosan, a csatár Alekszander Buharov pedig valószínűleg nem játszik sérülés miatt.

A G csoportban a Sevilla már biztos lehet az első, a Rangers pedig az utolsó helyben, de a második pozíciót a Stuttgart és az Unirea Urziceni is megcélozta. A két együttes éppen egymás ellen játszik, mégpedig Stuttgartban, ahol a hazaiaknak mindenképpen nyerniük kell ahhoz, hogy megelőzzék riválisukat. A hét végén kinevezett új szakvezető, Christian Gross számára tehát a debütálás a szokásosnál is fontosabb - kérdés, hogy a sváboknak megéri-e továbbjutni a BL-ben, miközben a bajnokságban tavasszal alighanem a kiesés ellen kell majd küzdeniük. Gross mindenesetre máris kijelentette, hogy a prioritást számára a bennmaradás jelenti.

Egy továbbjutó hely még kiadó a H csoportban is, ahol az Olympiakosznak ehhez csak egy pontra van szüksége. A görögök otthon fogadják a már biztos csoportelső Arsenalt, és ennek megfelelően Arsene Wenger meglehetősen tartalékos kerettel utazott el Görögországba. Nem tartott a csapattal Bacary Sagna, Thomas Vermaelen, William Gallas, Emmanuel Eboué, Francesc Fabregas, Samir Nasri, Denílson és Andrej Arsavin sem, viszont tíz tizenéves is bízhat a játékban, köztük a sérüléséből felépült Theo Walcott is.

A szerdai program:
E csoport: Liverpool FC-Fiorentina, Olympique Lyon-DVSC-TEVA.
F csoport: FC Internazionale-Rubin Kazany, Dinamo Kijev-FC Barcelona.
G csoport: VfB Stuttgart-Unirea Urziceni, Sevilla FC-Rangers FC.
H csoport: Olympiakosz-Arsenal FC, Standard Liege-AZ Alkmaar.

www.global-soccer.eu