Vágólapra másolva!
Az ünnepek közeledtével az ember előre sopánkodik, hogy képtelenség ellenállni az ínycsiklandó húsoknak és a szemet gyönyörködtető süteményeknek. Ha mégis csak eltökélt vagy a téren, hogy idén végre ellenállsz a kísértésnek, és inkább egészségesen táplálkozok, ne hagyd figyelmen kívül a mennyiséget!
Vágólapra másolva!

Mogyoró, tökmag, aszalt gyümölcs és narancs juice - négy egészségesnek kikiáltott étel, és karácsony idején sok háztartásban meg is találhatóak. Mértéktelen fogyasztásuk azonban hízáshoz vezet, mivel kalóriában igencsak gazdagok. Ha nem figyelsz, könnyen csöbörből vödörbe eshetsz! Ráadásul a felsoroltakat hajlamosak vagyunk az ünnepi fogások között csipegetni, pedig a kalóriatartalmukat elnézve, az ünnepi fogások helyett kéne eszegetni őket.

Aszalt gyümölcsök: Mi lehet egészségesebb, mint a gyümölcs? Hát nem az aszalt gyümölcs. A szárított fügével, szilvával, sárgabarackkal, mazsolával a legfőbb a probléma, hogy nincs benne víz, amitől az ember hamar telítődne, így könnyű elveszíteni a mértéket csipegetés közben. Minden maréknyi 50-100 kalóriát tartalmaz, és az ember hajlamos akár egy tucatszor is a tálba markolni.

Mogyoró: Bár a sótlan változat kevésbé káros, de még ezzel is, miközben viszed be magadba a rezet, a magnéziumot és egyéb ásványi anyagokat, egy közepes méretű zacskóval akár 1000 kalóriát is elfogyaszthatsz.

Tökmag: Egy újabb kiváló magnézium-, mangán- és foszforforrás, ám a pirított tökmagban még a mogyorónál is több a kalória.

Narancs juice: Reggelire egy pohár maga az egészség. De ha víz helyett is ezt fogyasztod, minden pohárral újabb 100-120 kalóriát viszel magadba - ami meghaladja ugyanennyi kóla energiatartalmát.