Orvosmeteorológia - téli fordulat

Vágólapra másolva!
A csütörtöki késő őszi időjárást követően péntektől egyre inkább téli hangulata lesz az időjárásnak. A frontok átvonulását és az évszakváltást az emberi szervezet is megérzi.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint csütörtökön eleinte meleg, majd estétől hidegfronti hatás érvényesül. Pénteken és a hétvégén gyenge hidegfronti hatás várható. Változékony, csütörtök este és péntek délelőtt csapadékos lesz az idő.

Csütörtökön még késő őszi idő várható, a változó felhőzet mellett időnként a nap is kisüt. A hőmérséklet 5 fok körül tetőzik. Mindezek jobbára kedvezően hatnak közérzetünkre. Este azonban egy hidegfront érkezik északnyugat felől, és a frontra érzékenyek szervezete egy-két órán át reagálhat erre, majd csökkennek a tünetek. Ekkor a Dunántúlon eső, havas eső, néhol havazás sem kizárt.

Pénteken gyenge hidegfront és a nyugati tájakon vegyes halmazállapotú csapadék jellemzi az időjárást. A 0, +5 fokos hőmérsékleti tartomány és a csapadék növeli a nyirkosság-érzetet. Öltözzünk melegen, sőt fontos a vízálló lábbeli is, amely a felfázás veszélyét minimális szintre csökkenti. Csak néhol bukkan elő keleten a nap, a szürke tájakon a közérzet romolhat, és ez közvetetten immunrendszerünket is gyengíteti. Jól megtervezett napi programokkal, összeszedett munkavégzéssel azonban el tudjuk terelni a figyelmet a borongós időjárás negatív hatásaitól.

A hétvégén egyre hidegebb levegő érkezik. Az erősödő reggeli fagyokat követően napközben sem lépi át mindenütt a hőmérséklet a nulla fokot, bár a közérzetet a viszonylag száraz levegő és az időnként kisütő nap pozitívan érinti, felfrissülést, élénkséget okozhat. A hideg ellen különösen védjük a végtagokat, a fejet és a nyakat. Most már a teljes téli ruhatárra szükség van. A tél beálltával a szervezet energia szükséglete növekszik, ami a gyakoribb éhségérzetben nyilvánul meg. A változatos és vitamindús étrend az eddigieknél több szénhidrátot tartalmazhat, de a téli nagy eszem-iszomok nem javasoltak, a mértékletességet fontos betartani.