Továbbra is rejtély a Szaturnusz hatszöge: az eddigi legjobb film

Vágólapra másolva!
A Szaturnusz északi féltekéjén közeledik a nyár, ezért egyre jobban látható az itt lévő hatszögletes alakzat. A Cassini-űrszonda képeiből összeállított filmen minden korábbinál részletesebben követhető az ismeretlen eredetű terület.
Vágólapra másolva!

A gyűrűs bolygó északi sarkvidékén már a Voyager-űrszondák felvételei alapján azonosítottak egy furcsa, kiterjedt hatszög alakzatot. Az érdekes légköri örvény eredetét azóta sem sikerült egyértelműen megfejteni. Jobb megismerése céljából nemrég a Cassini-űrszonda is részletesen tanulmányozta.

A Szaturnusz északi sarkvidéke a bolygó forgástengelyének ferdesége miatt az elmúlt években téli sötétségben volt. 2009 nyarától, a helyi napéjegyenlőségtől kezdve azonban ismét erősödő besugárzást kap, így erős napfényben készültek az új felvételek. Az egyes képeket eltérő irányból és különböző megvilágítási viszonyok alatt rögzítették, ennek megfelelően néhol egyenes vonalak vágják ketté a képet.

A képeken megfigyelhető, hogy a hatszög peremén nagy sebességű futóáramlás (jet stream) halad, amely a hatszög csúcsainál enyhe hullámzásba, fodrozódásba kezd. Észrevehető továbbá, hogy a hatszög területén belül sötétebb a légkör, és sok kisebb, valamint egy nagyobb, már 2006-ban azonosított örvény is mutatkozik erre.

ForrA!s: NASA, JPL, SSI

Film a Szaturnusz északi sarkvidéki hatszög alakzatáról 2009. január 3-i felvételek alapján (NASA, JPL, SSI)

Az eddigi megfigyelések alapján maga a hatszög egy hatalmas hullámalakzat lehet, amely a légköri áramlások összjátékaként jön létre, és az atmoszféra mélyebb rétegeibe is lenyúlik - igaz, pontos kiterjedése egyelőre nem ismert.