H1N1: 800 ezer adag vakcinát hívnak vissza Amerikában

Vágólapra másolva!
Az amerikai egészségügyi hatóságok 800 ezer adag H1N1 vírus elleni vakcinát hívnak vissza, mivel az nem biztosít megfelelő védelmet az influenza új fajtája ellen. 
Vágólapra másolva!

Az atlantai központú országos Betegségmegelőzési Központ (CDC) arról tájékoztatott, hogy a Sanofi Pasteur által gyártott ellenszérumok a legutóbbi vizsgálatok szerint nem biztos, hogy elég erősek a vírussal szembeni védelem kialakításához.

Olyan, injekciós szérumadagokról van szó, amelyeket 6 hónapos és 3 éves kor közötti gyerekek beoltására szántak. Egészségügyi szakemberek azt tanácsolják: az ilyen korú gyerekeket kétszer oltassák be, a második oltás egy hónappal kövesse az elsőt.

A CDC közleménye szerint nem tudni, hogy eddig hány gyerek kapott a gyengének ítélt vakcinából, ezért javasolt, hogy a gyerekeket újra oltassák be. A szóban forgó ellenszérum a legelső szállítások idején megfelelt a hatékonysági teszteken, a későbbi vizsgálatok viszont már a vakcina gyengülését mutatták.

A hatóságok igyekeznek biztosítani a szülőket, hogy a vakcinák biztonságosak, nem kell aggódniuk amiatt, hogy a már beoltott gyerekek egészsége veszélyben van.

A Sanofi Pasteur saját állítása szerint a világ legnagyobb, influenza elleni vakcinagyártója; üzemei Franciaországban és az amerikai Pennsylvania államban működnek.