Vágólapra másolva!
Hiába hirdetett meg 50 milliárd forintot a kormány munkahely-megőrzési célból, az összeg ötöde sem került a cégekhez. Az Út a munkához program pedig csak tüneti kezelés, lefutásával az állástalanság újratermelődik - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

"Szervezettebben, gyorsabban, bürokráciamentesen kellene eljuttatni a munkahelyek megőrzését szolgáló támogatásokat a vállalkozásokhoz. Válság idején ugyanis különösen fontos tényező az idő" - mondta lapunknak Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője.

A lap szerint a tempóval tényleg gond van, több cég azért ment tönkre, mert nem tudta kihúzni addig, amíg a támogatás célba ér. Eddig 50 milliárd forintot hirdettek meg munkahely-megőrzésre, de 10 milliárdot sem fizettek ki eddig. Sok pénz már le van kötve, de a kifizetés még nem történt meg.

Az Út a munkához programmal még több a baj. Czomba Sándor fideszes országgyűlési képviselő szerint ugyan létrejött egy látens munkaerőpiac, de ez legfeljebb hangulatjavításra jó. A program lefutásával az állástalanság újratermelődik.

Hibának tartja a képviselő, hogy a pénzeket központilag osztják el, ami lassítja a folyamatot. Nem különben figyelemreméltó, hogy amíg az Út a munkához programban 60-90 ezer forintot költenek egy emberre, addig a munkahely-megőrzésre körülbelül 30 ezer forint jut emberenként és havonta. Az állami program lejárta után az emberek 95 százaléka újra munkanélküli lesz - teszi hozzá a Népszabadságban.