Fico: Szlovákia diplomáciai sikere a nyelvtörvény

Vágólapra másolva!
Szlovákia nagy diplomáciai sikerének nevezte Robert Fico szlovák miniszterelnök az ország nyelvtörvényének ügyét. Szerinte a magyar politikusok nemzeti kötelességeiket teljesítik, amikor a törvényt támadják, míg Szlovákia a nemzetközi kötelezettségekre épít. Fico méltatta még jóviszonyát Bajnai Gordon magyar kormányfővel, akivel "képesek bármilyen témát megvitatni".
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák kormányfő szerint az államnyelvtörvény ügye Szlovákia nagy diplomáciai sikere, amelyre építeni kell - jelentette ki a pozsonyi TASR hírügynökségnek csütörtökön. Fico nem gondolja, hogy a nyelvtörvény végrehajtási utasításainak jóváhagyásával megsértette volna a szeptemberi magyar-szlovák kormányfői megállapodásokat.

Fico azt mondta: "Mindig nagyon ügyelek arra, kinek mit ígérek, hogy aztán képes legyek azt betartani". Szerinte Szécsényben abban állapodtak meg Bajnai Gordon magyar kormányfővel, hogy a törvény egyetlen cikkelyét sem kell megváltoztatni. "És be lett tartva. A törvény nem volt módosítva" - mondta

Szerinte a megállapodás részét képezte, hogy Szlovákia az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollebaek ajánlásai szellemében kidolgozza a törvény alkalmazásának elveit. "Az összes ajánlását bedolgoztuk a törvénybe" - állítja.

Ha a kisebbségügyi főbiztos hivatala nem adott volna írásos állásfoglalást arról, hogy az elvek szilárd alapot képeznek a törvény alkalmazásához, akkor azokat a kormány nem fogadta volna el. Robert Fico szerint a magyarországi helyzet egyetlen politikusnak - legyen az akár baloldali, akár jobboldali - sem engedi meg, hogy előzékenyen viselkedjen Szlovákiával szemben.

"Ez a magyar szocialistákra és Bajnai kormányfőre is vonatkozik, akivel nagyon korrekt a viszonyom. Nagyra értékelem, hogy képesek vagyunk bármilyen témát megvitatni, amikor az Európai Tanácsban találkozunk" - mondta a szlovák miniszterelnök.

Fico szerint a magyar politikusok - ha a magyar-szlovák viszonyról van szó - egy pillanatig sem pihenhetnek, ki kell használniuk minden alkalmat annak bizonyítására, hogy ők azok, akik Magyarországon a magyar nemzeti érdekeket védik. "Ilyen kötelességteljesítésnek látom a megállapodás megszegésének értékeli, hogy a pozsonyi kormány szerdán jóváhagyta a módosított szlovák államnyelvtörvény irányelveit.

A magyar kormány azt kéri, hogy Pozsony függessze fel a büntetések alkalmazását az törvényről folyó tárgyalások időtartamára, mert erkölcsi és társadalmi kárt okoznak, növelik a kisebbségek félelmét, és fokozzák a feszültséget a kisebbség és a többségi társadalom, magyar politikusok nyilatkozatait a szlovákiai nyelvtörvényről is. Mi a nemzetközi kötelezettségekre, kapcsolatokra támaszkodunk" - jelentette ki.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán közölte: Bajnai Gordon a szeptember 10-i magyar-szlovák miniszterelnöki találkozón elfogadott valamint a két ország között. "Ha a büntetéseket mégsem függeszti fel Szlovákia, a magyar kormány anyagi és jogi segítséget nyújt a szlovákiai magyarság számára, hogy jogi harcukat megvívhassák. Készek vagyunk akár a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságig is elmenni" - közölte a kormányszóvivő. A törvény alkalmazásáról olvassa el korábbi cikkünket!