Mégis fizetne Izland a külföldi bankbetéteseknek

Vágólapra másolva!
Újratárgyalná az izlandi kormányfő a brit és holland bankbetétek ügyét, amely az elmúlt hetekben gazdasági és diplomáciai bonyodalmakat okozott a szigetországnak.
Vágólapra másolva!

Amennyiben Izlandnak sikerül kevésbé szigorú visszafizetési feltételeket kialkudnia Nagy-Britanniával és Hollandiával - amelyek az izlandi ellenzéknek is elfogadhatóak lennének -, elkerülhetővé válna a népszavazás a bankbetétek visszafizetéséről. A kormány szerint az úgynevezett Icesave-törvény elfogadására szükség van Izland gazdasági kilábalása szempontjából.

London és Hága eddig nem egyezett bele a tárgyalások újraindításába, de a kormányfő reménykedik, hogy erre sor kerül. Az izlandi kormány folyamatos kapcsolatban áll a brit és a holland kormánnyal, valamint a skandináv kormányokkal is. Az izlandi parlament a tavalyi év utolsó napján fogadta el az Icesave-törvényt, amely lehetőséget nyújt arra, hogy Izland 2016-tól kezdődően kifizessen majd 4 milliárd eurót több mint 300 ezer brit, illetve holland bankbetétes részleges kártalanítására.

Az Icesave brit internetes pénzügyi szolgáltató, a Landsbanki Island érdekeltsége tavaly októberben állította le a betétek kifizetését és új betétek felvételét, miután az anyavállalatot az izlandi kormány csődgondnokság alá helyezte. Nagy-Britanniát és Hollandiát aggodalommal töltötte el azoknak a brit és holland betéteseknek a sorsa, akik a Landsbankiban tartották pénzüket. A pénzintézet magas kamatokkal vonzotta a betéteseket. Az Icesave futamidőktől függően 7 százalék feletti kamatokat kínált, ami csaknem a kétszerese a brit nagybankok által hosszabb lekötésekre általában kínált kamatoknak.

Az izlandi államfő január elején elutasította az Icesave-törvény aláírását, miután azt megelőzően annak megvétózását kérte a választók egynegyede. Több mint 56 ezer izlandi - a választók 23 százaléka - írta alá azt a petíciót, amelyben azt kérték az államfőtől, hogy utasítsa el a parlament által elfogadott törvényt, és hívjon össze népszavazást az ügyben.

Az elnöki vétót követően negatív kihatású felülvizsgálat alá vette Izland devizában és hazai valutában fennálló szuverén adósságainak egyelőre közepes befektetői besorolásait a Standard & Poor's. Ugyanezen okból egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is a befektetési szint alá - "BBB mínusz"-ról "BB plusz"-ra - süllyesztette Izland hosszú futamú devizaadósi besorolását.

Az Icesave-ügy rendezése Izland szempontjából azért is sürgető, mert a két EU-tag országgal támadt vita hátráltatja uniós csatlakozását. Emellett késlelteti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által folyósított 2,1 milliárd dolláros gyorssegély újabb részleteinek lehívását, amire a mély recesszióba került izlandi gazdaságnak égetően szüksége van.