Hiába fellebbezett a tokiói ideggáztámadás egyik elkövetője

Vágólapra másolva!
Elutasította a bíróság kedden az Aum szekta egyik vezetőjének fellebbezését, így hamarosan kivégzik a tokiói metró elleni gáztámadással is vádolt férfit. A szarinos merényletnek 1995-ben 26 halálos áldozata volt.
Vágólapra másolva!

A 45 éves Niimi Tomomitszu az Aum Legfelsőbb Igazság nevű szekta 10. tagja, akit kivégeznek Japánban, miután kedden a japán legfelsőbb bíróság elutasította a fellebbezését, így utolsó jogi lehetőségeit is kimerítette. Még hárman várnak a fellebbezés eredményére Japán történetének egyik legsúlyosabb merényletének ügyében. Niimit nem csak az 1995-ben tokiói gáztámadásban játszott szerepéért ítélték halálra, részt vett egy ügyvéd, valamint annak feleségének és kisgyermekének meggyilkolásában is.

A jogász meggyilkolását a szekta legfőbb vezetője, Asahara Sokó rendelte el, ahogy az Aummal szembe került több más személyét is. A szektavezető - aki jelenleg szintén siralomházban van - a hinduizmusból és a buddhizmusból vegyített, a végítélet közeledtét jövendölő egyházat hozott létre, és számos követőt szerzett magának. Az önmagát Isten reinkarnációjának képzelő Sokó megszállottan hitte, hogy az életére akarnak törni, ezért adott parancsot a támadásokra.

A japán Jiji hírügynökség szerint Niimi még másfél évtized után is Sokó elszánt híve, és minden nap imádkozik a cellájában.