Népszabadság: Meghalt a gyógyultnak nyilvánított H1N1-es kismama

Vágólapra másolva!
Az egészségügy nagy sikerének tűnt, hogy meggyógyítottak egy H1N1-fertőzött kismamát Budapesten, azonban pár hétre rá belehalt a szövődményekbe. A nő betegségét eleinte nem vették komolyan orvosai, majd miután kórházba került, hamar hazaengedték. Januárban azonban súlyos tünetek jelentkeztek nála, három hét alatt kómába esett, majd elhunyt.
Vágólapra másolva!

Meghalt az első, először sikeresen kezelt H1N1-es kismama Budapesten - írja a Népszabadság keddi száma. Rényi Nikoletta decemberben került kórházba H1N1-fertőzéssel, de szilveszterre hazamehetett, így felépülése "az egészségügy sikertörténete volt" - fogalmaz a lap.

A nő gyerekét korábban császármetszéssel segítették világra a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti klinikáján. Négy nappal később a nő azonban inteznív osztályra került, újra belázasodott és légzési nehézségekre panaszkodott. A nő testvére és férje szerint az influenza szövődményeitől lett rosszul Rényi Nikoletta. Kórházba kerülése után három hétig kezelték, az utolsó napokra kómába esett, majd meghalt.

A nő testvére, Rényi Tibor elmondta, hogy az anya beoltatta gyerekeit, azonban, amikor saját magát akarta védetté tenni, nem volt ott az orvos, hogy beadja az injekciót. Az asszisztens ugyan jelen volt, de ő nem vállalta ezt. Másfél héttel később jelentkeztek nála a tünetek - írja a lap. Amikor tünetei súlyosbodni kezdtek, háziorvosa és az ügyelet is felületes tanácsokat adott (szedjen C-vitamint, lázcsillapítót és pihenjen). Végül a tüdőgondozóba, majd a Kútvölgyibe került, amikor már elszíneződni látszott a bőre.

A halál pontos okáról nem nyilatkozott a kórház. Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt mondta a lapnak, hogy az eddig kórházban kezelt 25 kismamából öt hunyt el az influenzavírustól.