Vágólapra másolva!
A Wolfsburg tavaly hatalmas meglepetésre bajnokságot nyert Németországban, ám jelenleg csak a középmezőnyben áll a Bundesligában. A Felix Magath-ot váltott Armin Veh nem tudta folytatni elődje munkáját (már nem is fogja, a héten menesztették), pedig a jelenlegi listavezető Bayer Leverkusennél is jól látszik, hogy egy jó edző mennyit számít.

Az elmúlt szezonban óriási szenzációt jelentett a Wolfsburg bajnoki címe. A klubvezetés mindig is ambiciózus volt, köszönhetően a fő támogató autókonszern által biztosított jó gazdasági háttérnek, ám egészen 2009-ig egyszer sem szerepelt úgy, ahogyan azt a vezetőség szerette volna. A sikerkovácsnak Felix Magath-ot tartották, aki több volt egyszerű edzőnél: teljhatalmat kapott, hiszen ő felelt az átigazolásokért és a pénzügyekért is, azaz egy személyben volt sportigazgató, menedzser és edző.

Magath a nagy siker után úgy érezte, hogy kihozta a maximumot a csapatból, így kapóra jött neki a Schalke ajánlata. A gelsenkirchenieknél hasonló feladatot kapott, ám egy sokkal népszerűbb és tradicionálisabb klubnál dolgozhat, a wolfsburgiak pedig Armin Veh-t szerződtették. Veh 2007-ben a Stuttgarttal nyert bajnoki címet, ami akkor majdnem akkora meglepetés volt, mint a Wolfsburg diadala, azonban intő jel lehetett a zöld-fehérek szurkolói számára, hogy az aranyérem után Stuttgartban is visszaesés következett: a csapat csak hatodik lett, és újabb három hónappal később az edzőt menesztették. Wolfsburgban az mindenképpen optimizmusra adott okot, hogy bár a csapat sztárjait csábították külföldre (Edin Dzsekónak és Zvjezdan Misimovicsnak is több ajánlata volt), végül egyetlen kulcsember sem távozott, sőt a keret tovább erősödött.

Erre persze szükség is volt, hiszen ősszel nem csak a bajnokságban, hanem a Bajnokok Ligájában is helyt kellett állni. Két mérkőzéssel a csoportkör vége előtt a Wolfsburg továbbjutó volt a Manchester United mögött, és a bajnokságban is jól állt. Novembertől kezdve azonban a csapat teljesítménye érthetetlenül visszaesett, azóta egyetlen mérkőzésen sem tudott győzni, a sorozat immár kilenc mérkőzés óta tart. A BL-ben végül nem sikerült a továbbjutás, csak az Európa Ligában folytathatja az együttes, ami pedig a bajnokságot illeti, a Wolfsburg jelenleg csak a tizedik.

Főleg a védelem gyengélkedése megmagyarázhatatlan: jelenleg a Wolfsburgnál több gólt csak a sereghajtó Hertha kapott. Ugyanez a védelem az előző idényben a harmadik legjobb volt a Bundesligában. Veh-ről ismét bebizonyosodott, hogy egy lendületben lévő csapatnál képes ugyan a jó munkára, de ahhoz nem elég szigorú és kemény, hogy a hullámvölgyből kisegítse az együttest. Az eredménytelenség hatására kapkodni kezdett, következetlen döntéseket hozott: Andrea Barzaglit előbb a kispadra száműzte, aztán pár mérkőzés után visszatette a kezdők köz, és hasonlóan járt el Ricardo Costával is. A csapatnál motivációs problémák is adódtak, a játékosok egy részén azt lehetett érezni, hogy már csak az érdekli őket, hogy egy még előnyösebb szerződést harcoljanak ki - vagy Wolfsburgban, vagy valahol máshol. Veh helyzetén az sem segített, hogy decembertől a sportigazgatói feladatokat már nem kellett ellátnia, erre a posztra ugyanis Dieter Hoenesst nevezték ki, akinek egyik első döntése az volt, hogy menesztette a trénert.

Hogy egy jó edző milyen sokat számít, azt a Bayer Leverkusen példája mutatja: a még mindig veretlen listavezető története első bajnoki címe felé masírozik. Pedig a csapat az előző szezonban csak kilencedik volt, kerete minimálisan változott a nyáron, bár a veterán finn hátvéd, Sami Hyypiä és a fiatal svájci csatár, Eren Derdiyok leigazolása jó húzásnak ígérkezett. A legnagyobb változás azonban az volt, hogy edzőnek az a Jupp Heynckes érkezett, aki az előző idény hajrájában a Bayern Münchent irányította.

A 64 esztendős Heynckes az egyik legrutinosabb német szakember, aki karrierje során rengeteg sikert ért el: két bajnokságot nyert a müncheniekkel, 1998-ban pedig a BL-t is elhódította a Real Madriddal. A hangsúly itt a trófeákon van, a Leverkusen ugyanis az emlékezetes 2001-2002-es idény óta, amikor a Bajnokok Ligájában, a Német Kupában és a bajnokságban is második lett a csapat (az aranyérmet ráadásul egy évvel korábban is az utolsó fordulóban bukta el), örök vesztesnek számít: Neverkusennek vagy Vicekusennek is szokták hívni Németországban. A téli szünetben most is sokan úgy vélték, hogy a csapat előbb-utóbb visszaesik, azonban az eddigi két idei bajnokiján ennek semmi jelét nem mutatta. Hogy ez így is maradhat, arra elsősorban Heynckes személye a garancia, aki rendkívül rutinos, dörzsölt trénernek számít, és képes elhitetni a játékosaival, hogy most valóban megnyerhetik az aranyérmet.

www.global-soccer.eu