Az amerikai jegybankelnök beszédére vár a forint

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A forint újra 271 fölé került az euróval szemben, pedig reggel 270-ig is elment a kurzus, mivel a görög válság megoldódni tűnik az uniós tagállamok mentőterve után. Az euróra nehezedő nyomás enyhülni látszik, ami a forintra is kedvező hatással van.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint a tőzsdék jó szereplése azt jelzi, hogy az euró 270 forint körül mozoghat délutánra. Az elemző kiemelte, hogy Ben Bernanke magyar idő szerint délutáni beszéde befolyásolhatja a forint árfolyamát.

Kereskedők szerint a forint a következő napokban is viszonylag szűk sávban, 271,00-273,00 forintos euró árfolyam között fog mozogni, mindaddig, amíg optimista hangulat uralkodik az európai tőzsdéken. A forint és a térségbeli devizák erősödését egyebek mellett az váltotta ki, hogy oldódik az euróövezetben kialakult feszültség, enyhül az euróra nehezedő nyomás.

Bánfi Tamás, a monetáris tanács tagja a Bloombergnek tegnap úgy nyilatkozott, hogy a görög válság miatt a kamatcsökkentési mozgástér szűkült. Ez azért érdekes, mert korábban rendre Bánfi volt az, aki a legnagyobb és leggyorsabb vágási ütem mellett érvelt.

Az eurót 271,40, a dollárt 197,10, a svájci frankot 184,75 forintért adták fél tizenegykor.