Nem kértek helikoptert a hóakadályok közt elhunyt beteghez

Vágólapra másolva!
Sem a mentőhelikoptert, sem a lánctalpas járműveket nem riasztották ahhoz az idős beteghez, aki szombaton halt meg a hó miatt elzárt Vértesbogláron - írja a Népszabadság. A helikopter 8 perc alatt kiért volna, de a mentők végül 4 órával a riasztás után, egy teherautón jutottak be a faluba, és addigra elhunyt a beteg.
Vágólapra másolva!

Mentőhelikoptert és honvédségi lánctalpasokat is be lehetett volna vetni, hogy időben kórházba vigyék azt az idős beteget, aki szombaton halt meg a hófúvások miatt elzárt Fejér megyei Vértesbogláron. Ezeket a járműveket azonban senki nem riasztotta, ezért négy óra alatt sem jutott el a mentő a beteghez, aki így ellátás nélkül halt - írja a keddi Népszabadság.

A 75 éves beteg a lap szerint szombat reggel lett rosszul és a kiérkező háziorvos azonnal mentőt hívott hozzá. Az orvos szerint a beteg olyan rossz állapotban volt, hogy intenzív osztályra kellett volna vinni, de még úgy sem biztos, hogy életben maradt volna. A hóakadályokkal elzárt településre két irányból, Bicskéről és Székesfehérvárról is elindult egy-egy mentő, de még hóekék segítségével is mindkettő elakadt kilométerekre a falu határától. Az egyik mentő orvosa és mentőtisztje végül egy platós teherautóval jutott be a faluba a szántóföldeken keresztül több mint négy órával a riasztás után, de addigra az idős beteg már halott volt.

A háziorvos utólag a lapnak azt mondta, gondoltak arra, hogy mentőhelikoptert kellene küldeni, de azt gondolták, hogy az nem tudna leszállni a nagy szélben. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft főpilótája, Rács Tamás szerint azonban biztosan le tudtak volna szállni a szombatinál nagyobb szélben is, és Budaörsről 8 perc alatt odaértek volna a helyszínre. Ők azonban nem kaptak riasztást az Országos Mentőszolgálat központjából.

Az eset után a mentőszolgálat szóvivője a légimentőknek ellentmondva azt mondta, hogy ők megkísérelték a riasztást, de Balatonfüredről akartak helikoptert küldeni, és az ottani gép nem volt bevethető az időjárás miatt. Hogy mért nem küldték a sokkal közelebb állomásozó budaörsi gépet, arra Győrfi Pál szóvivő a Népszabadságnak csak annyit mondott, hogy vizsgálják, helyesen intézkedett-e a vértesboglári riasztást fogadó mentésirányító központ szolgálatvezetője.

A Honvédelmi Minisztérium szerint a vértesboglárihoz hasonló esetekben speciális honvédségi járművek is bevethetőek: a Fejér Megyei Védelmi Bizottság jelezte is, hogy szükség lehet ezekre, ezért szombaton ki is jelöltek embereket és járműveket a honvédségnél. Az úgynevezett "életmentő konvoj" azonban már nem indult el, mert a védelmi bizottság végül nem kérte. A megyei védelmi bizottság vezetője szerint a lánctalpasok bevetésének a beteg halála miatt miatt már nem lett volna értelme.