Vágólapra másolva!
Az olimpia miatt visszatért kétszeres világbajnok Stephane Lambiel a rövid program után csak ötödik a műkorcsolyázók versenyében, s kedden a svájciaknak be kellett érniük egyetlen bronzzal - női krosszban Olivia Nobs lett dobogós -, ám a vancouveri éremtáblán négy versenynap után így is a harmadik helyen állnak. Ezt csak a legszebb álmaikban remélhették.

A téli olimpiákon a svájciak a vancouveri játékokig 38 aranyérmet szereztek, s ha a legutóbbi három nekifutásukat nézzük: 1998-ban (Nagano) kettő, 2002-ben (Salt Lake City) három, 2006-ban (Torino) már öt első helyük volt. S ki tudja, Kanadában meddig jutnak, hiszen itt már a harmadik versenynap estéjén három aranynak örülhettek, minden más nemzetet lepipálva.

"Mi vagyunk az elsők!" - harsogta világgá a legnagyobb példányszámú svájci napilap, a Blick címlapján az internetes kiadásában is, de azt azért nem állíthatjuk, hogy a sikerek hatására össznépi őrület tört volna ki az országban. Az, hogy a síugró Simon Ammann megkoronázása után alpesi síben a férfiak klasszikus lesiklását Didier Defago, majd nem sokkal később a férfiak 15 km-e sífutását Dario Cologna nyerte, a Neue Zürcher Zeitung online kiadásában másnap délelőtt már nem került be az öt legfontosabb hír közé - a tálib vezér Barador molla pakisztáni nyakon csípése is megelőzte -, de a swissinfo.ch oldalon is fontosabbnak találták a zürichi repülőtér tervezett bővítését.

Ha a berni városháza előtt vagy a Matterhorn oldalán nem is gyúltak örömtüzek, mégse lehet szó nélkül elmenni a svájciak vancouveri beindulása mellett. Simon Ammann nyitotta a sort, aki Salt Lake Cityben normál sáncon és nagysáncon is nyert, Torinóban viszont csak a 15. és a 38. helyeket tudta megszerezni. A fizimiskája és a szemüvege után Harry Potternek becézett svájci azonban kimászott a gödörből, Kanadába a Világkupa-sorozat éllovasaként érkezett, és élt is az esélyével. S ne feledjük, nagysáncon is nagyon jók a kilátásai.

Miként honfitársainak alpesi síben is. Az összetett Világkupában élen álló osztrák Benjamin Raich mögött a második helyet Carlo Janka, a harmadikat Didier Cuche foglalja el, Silvan Zurbriggen a 8., Didier Defago pedig a 12. Lesiklásban a szakági Világkupát éppen Cuche vezeti Janka előtt, akik ebben a számban ugyan csak a 6. és a 11. helyet szerezték meg, ám helyettük Defago szállította az aranyérmet. Ez azért is értékes, mert férfi alpesi síben legutóbb 1988-ban, Calgaryban született svájci győzelem, akkor Pirmin Zurbriggen nyerte meg ugyancsak a lesiklást. (Pirmin és Silvan Zurbriggen távoli rokonok, ugyanaz az ükapjuk.)

Sífutásban a torinói olimpián még nem kellett számolni a svájciakkal, pontszerző helyezésük sem volt, ám a 23 éves Dario Cologna Vancouverbe már a Világkupa-sorozat negyedik helyezettjeként érkezett. Így nem lehet azt mondani, hogy a 15 km-es szabadstílusú számban eget rengető szenzációt okozott a győzelmével. Valószínűsíthető, hogy a svájciak a hódeszka versenyszámaiban is jól lesznek, bár a három torinói olimpiai bajnokuk Vancouverben már nem indul. Egy bronzuk máris van, ezt kedden a női krosszban Olivia Nobs szerezte. Síakrobatikában, a női ugrásban Evelyne Leu megkísérli a címvédést, miként szkeletonban immár 37 évesen Maya Pedersen is.

Svájcban nagy reményeket fűznek Stephane Lambiel szerepléséhez, akinek elismertségét mi sem jelzi jobban, mint hogy a megnyitó ünnepségen ő vihette a nemzeti zászlót. A kétszeres világbajnok műkorcsolyázó 2008-ban lelépett a színről, de tavaly visszatért, hogy a torinói ezüstérme után Vancouverben a dobogó tetejét célozza meg. Bár a rövid programban a pontozás szubjektív elemeit (koreográfia, korcsolyázótudás, előadás) tekintve ő kapta a legmagasabb pontszámokat, csak az ötödik helyen áll, mivel a tripla Axel helyett duplát ugrott, a kombinációja első felében, a négyfordulatos toe-loopból pedig mélyen érkezett. A nagyobb és a kisebb hibát az sem ellensúlyozta, hogy - svájciként stílszerűen Gioacchino Rossini Tell Vilmos nyitányára korcsolyázva - a mezőnyben neki a voltak legszebbek a forgásai. Az élen a címvédő, ugyancsak az olimpia miatt visszatért orosz Jevgenyij Pljuscsenko áll (90,85), hajszállal megelőzve az amerikai Evan Lysaceket (90,30) és a japán Daiszuke Takahasit (90,25). Lambielnek (84,63) nagyon nehéz dolga lesz a kűrben; ahhoz, hogy dobogóra állhasson, a riválisainak hibázni kellene.

Az olimpia éremtáblázatán négy versenynap után a németek vezetnek (3 arany, 4 ezüst, 2 bronz), mögöttük a dél-koreaiak következnek (3-1-0), a svájciak a hétfői első helyükről a harmadikra csúsztak vissza (3-0-1). De azért emiatt vélhetően nem esnek kétségbe.