Veres elismerte, hogy járt Makaón

Vágólapra másolva!
A Kínai Kommunista Párt meghívására járt Pekingben, majd Makaón tavaly decemberben - közölte Veres János korábbi pénzügyminiszter péntek délután.  Az utazásról a Blikk számolt be, de Veres a lapnak még kitérő választ adott arra a kérdésre, volt-e Makaón. Veres szerint a makaói út "egy fillér közpénzbe" sem került. Veres eddig kétszer utazott a Miniszterelnöki Hivatal költségén külföldre Dobolyi Alexandra korábbi ep-képviselővel, mióta a nő vezeti a titkárságát.
Vágólapra másolva!

Péntek délutáni közleményében elismerte Veres János keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos, hogy 2009 decemberében járt Kínában és az országhoz tartozó, szerencsejáték-iparáról ismert Makaón. Veres közleménye szerint a 2009. őszi budapesti tárgyalások folytatásaként tárgyalt 2009 decemberében Pekingben, a Kínai Kommunista Párt hivatalos meghívottjaként.

"Itt kaptam meghívást - több más ország képviselőjével együtt - a Makaó visszacsatolásának 10 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozatra. A nevemre szóló hivatalos meghívó tehát nem közvetlenül Makaóra, hanem Pekingbe szólt, utam pedig egyetlen fillér közpénzt sem érintett" - írta. "Az eseményről megjelent hivatalos cikk és fotók egyébiránt a China Daily című újságban láthatók, olvashatók" - tette hozzá.

A Blikk pénteki számában számolt be egy birtokába került fotó alapján arról, hogy Veres és Dobolyi Alexandra egykori európai parlamenti képviselő, jelenleg Veres titkárságvezetője Makaóban járt tavaly decemberben. Veres a lap megkeresésére még kitérő választ adott: közölte, hogy ha a Miniszterelnöki Hivatal hivatalos utaslistáján nem szerepel, akkor az azt jelenti, hogy nem volt külföldön. Dobolyi azonban már a Blikknek is megerősítette, hogy mindketten Makaón jártak.

Dobolyi is azt mondta a napilapnak, hogy Makaó Kínához való visszacsatolásának 10 éves évfordulójára utaztak az ázsiai városba. "Én az Európai Szocialista Pártot képviseltem, mivel elnökségi tag vagyok, Veres János pedig az MSZP-t képviselte, mivel ő ott elnökségi tag" - idézte a lap Dobolyit. A Blikknek viszont az Európai Szocialista Párt szóvivője azt mondta, hogy ők senkit nem küldtek a Makaóban rendezett ünnepségre, és az MSZP szintén azt közölte a lappal, hogy részükről senki nem járt Makaóban.

Veres péntek délutáni közleményében Dobolyi Alexandrát nem említette.

A novemberi közös út meghiúsult

A decemberi utazás nem szerepel a Miniszterelnöki Hivatal külföldi kiküldetéseinek listáján. A listán szerepel viszont Dobolyinak és Veresnek egy útja tavaly novemberben Kínába, egy konferenciára, Sanghaj tartomány XiAn városába. A listán e tétel mellett Dobolyi részéről 37 488 forint, Veres részéről 45 883 forint költség szerepel. Ez az út azonban elmaradt - közölte a Kormányszóvivői Iroda pénteken az [origo]-val. A Miniszterelnöki Hivatal már megrendelte a repülőjegyeket, ezek lemondása került ennyibe.

Dobolyi köztisztviselői státuszban van, és 2009. július 16-án kapott határozatlan időre kormányfőtanácsadói kinevezést - írta a Kormányszóvivői Iroda. Az [origo] kérdéseire küldött válasz szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján Dobolyit mint volt ep-képviselőt abba a státuszába kellett visszavenni, ahol képviselősége előtt volt. Ennek megfelelően vették vissza először az Országgyűlés Hivatalához 2009. július 15-tel, a mandátumának lejártával, és innen helyezték át a MeH-be. Mivel képviselősége előtt határozatlan idejű volt a kinevezése, a köztisztviselői törvény alapján ilyen státuszba kellett visszavenni - közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Veres business osztályon utazhat kiküldetésben

Dobolyi havi illetménye 688 ezer forint, munkaköre a kormánybiztosi titkárság vezetése. A titkárság hét főből áll: ebből egy fő főosztályvezető-helyettes, egy fő politikai főtanácsadó, négy fő munkavállaló és egy fő középfokú végzettségű köztisztviselő. Veres munkáját a hét emberből Dobolyi mellett egy titkárnő is segíti. A Kormányszóvivői Iroda közlése szerint a titkársághoz tartozik Huszty András miniszterelnöki megbízott is, illetve további három ember, akik Huszty munkáját segítik a sanghaji világkiállítás magyar részvételének előkészítésében.

Veres Dobolyi kinevezése óta - a makaói úton kívül - kétszer utazott együtt vele külföldre a Miniszterelnöki Hivatal kiküldetéslistája szerint. Tavaly szeptember 9. és 11. között Belorussziába utaztak a Magyar-Belorusz GVB alakuló ülésére. A számlát a MeH állta: Dobolyi útja 351 702, Veresé 361 972 forintba került. Idén január 11. és 14. között Mongóliában jártak, a Magyar-Mongol gazdasági együttműködés KB-ülésén. A költségeket ezúttal is a MeH állta, Veres János útja 1 339 971 forintba került, Dobolyié kevesebb mint felelannyiba, 635 489 forintba. A Kormányszóvivői Iroda szerint a különbséget az magyarázza, hogy Veres János kormánybiztosként a tengeren túli utaknál business osztályon utazhat, míg Dobolyi Alexandra nem.