Vágólapra másolva!
A holland Ireen Wüst nyerte vasárnap a női gyorskorcsolyázók 1500 méteres számát a vancouveri téli olimpián.A négy éve Torinóban 3000 méteren arany-, 1500 méteren bronzérmes versenyző eddig Vancouverben csalódást keltően szerepelt önmagához képest, de a szám világbajnoki ezüstérmeseként kiváló erőbeosztásának köszönhetően ezúttal győzni tudott.

Mögötte a 3000 méteren harmadik, Torinóban ezen a távon második kanadai Kristina Groves lett az ezüstérmes, míg a harmadik helyen a 3000 méter olimpiai bajnoka, a cseh Martina Sablikova végzett.

Wüst a 15. párban állt rajthoz, s ekkor honfitársa, Margot Boer állt az élen. A 23 éves gyorskorcsolyázó szinte végig hátrányban volt Boerrel szemben, de az utolsó körben elképesztő tempót diktált, s ezen a szakaszon közel másfél másodperccel futott jobb időt, így nagy fölénnyel vette át a vezetést.

A következő kettősben indult Sablikova, aki a táv háromnegyedéig közel két másodperces hátrányt szedett össze, de mint aki a hosszabb távokat jobban kedveli, kiválóan bírta a hajrát, s még Wüstnél is jobb utolsó 400 métert korcsolyázott, ezzel bejött - ideiglenesen - a második helyre.

Az utolsó előtti párban Groves végig gyorsabb volt Wüstnél, csakhogy amíg holland riválisa az utolsó körben minden erejét mozgósítva fantasztikusan haladt, addig ő éppen akkorra merevedett el, s így több mint 50 százados előnyt elherdálva meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Az utolsó duó már nem veszélyeztette Wüst első helyét.

Gyorskorcsolya, női 3000 m, olimpiai bajnok:
Ireen Wüst (Hollandia) 1:56.89 p
2. Kristina Groves (Kanada) 1:57.14
3. Martina Sablikova (Csehország) 1:57.96