Hatékony védelmet nyújt madárinfluenza ellen egy új szer

Vágólapra másolva!
Egy kísérleti vírusellenes szer több egeret védett meg a madárinfluenzától, mint a leggyakrabban alkalmazott Tamiflu - jelentették be csütörtökön amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A PLoS Pathogens tudományos portálon közzétett tanulmány szerint a laninamivir hatóanyag egyetlen adagban, belélegezve is hatásosabb, mint a szájon át szedhető, oszeltamivir hatóanyagú készítmények.


A H5N1 vírus halálos adagjával megfertőzött egerek közül több maradt életben, amikor a kísérleti szert kapták, és hatása is tovább tartott, sőt Yoshihiro Kawaoka, a Wisconsini Egyetem kutatója szerint a laninamivir a vírusfertőzés megelőzésére is hatékonynak bizonyult.


A lecsengőben lévő H1N1-járvány ráirányította a figyelmet a vírusellenes szerekre, hiszen a különféle influenzatörzsektől való fertőzések világjárvány nélkül is évente 250-500 ezer ember halálát okozzák. A madárinfluenza vírusa a szakértők szerint bármikor mutálódhat úgy, hogy emberről emberre is könnyen átadható legyen, márpedig ez a vírustörzs a H1N1-nél sokkal halálosabb.