"Úgy alszunk, mint a nyulak, fél szemmel" - megszálltak egy települést a romagyilkosságok miatt

Vágólapra másolva!
Rendőrsorfal óvta Galgagyörkön azt az utcát, ahol kedd délelőtt helyszíni bizonyítási eljárást folytattak a hat halálos áldozatot követelő romák elleni gyilkosságsorozat ügyében. A rendőrök mindenkit a házába küldtek a környéken - még a kutyákat sem szabadott kiengedni -, majd a helyiek szerint terepjárókkal vitték körbe a településen a gyanúsítottakat. A rendőrség a bűncselekmény-sorozat elkövetésével vádolt K. Árpád gyanúsított vallomását rekonstruálta Galgagyörkön, a támadássorozat első állomásán.
Vágólapra másolva!

Rendőrsorfal zárta le kedd délelőtt a Rákóczi utcát Galgagyörkön, úgy tűnt, hogy elsősorban a sajtó helyszíni bizonyítási eljárás hírére összegyűlt képviselői elől. A kommandósokból és rohamrendőrökből álló sorfalon túl tucatnyi rendőrautó állt, az [origo] tudósítóinak érkezésekor éppen kutyákkal vonultak fel a rendőrök. Kedden délelőtt itt folyt a helyszíni bizonyítási eljárás a hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadássorozat ügyében. A Pest megyei településen két évvel ezelőtt lőttek rá három romák lakta házra, az egyik gyanúsított, K. Árpád erre vonatkozó vallomását igyekeztek rekonstruálni a rendőrök. Az MTV Híradója szerint K. Árpád beismerte, hogy több roma házára is rálőtt.

Az utcában a bizonyítási eljárás ideje alatt az újságírókon és a rendőrökön kívül nem nagyon lehetett másokat látni - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről. Mint utóbb kiderült, a reggel kilenc órakor érkező rendőrök minden helyi lakost arra kértek, hogy maradjanak házaikban. Az utcába ez után érkezőket igazoltatták, majd le is zárták az utcát - mondta az [origo]-nak egy középkorú férfi, aki az egyik olyan házban lakott, amelyre két éve rálőttek az elkövetők.

Minden ház előtt rendőr

"Normálisan lezajlott, a váci kapitányság vezetője normális hangnemben megkért, hogy szóljak mindenkinek, hogy maradjanak bent a házakban és a kutyákat se engedjék ki" - mondta egy másik férfi, aki Imre néven mutatkozott be és azt mondta, ő a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke.

A valamivel 12 óra után befejeződött rendőrségi vizsgálatot követően több helyi lakos azt mondta az [origo]-nak, hogy a gyanúsítottakat rendőrségi terepjáróval vitték körbe a településen, többen többüket is látni vélték a kocsikban. "Majdnem minden kapu előtt álltak kettesével" - mondta a rendőrök távozása után a középkorú cigány férfi. "Legalább hat terepjáróval mentek fel a dombra" - mutatott az utca mögötti domboldalra - "minket a rendőrök nem kérdeztek, nem jöttek be a házakba sem".

Úgy alszunk, mint a nyulak

A férfi szerint a két évvel ezelőtti támadások óta valamennyire megnyugodtak az emberek, de "azóta úgy alszunk, mint a nyulak, fél szemmel". Hasonló atrocitások ugyan nem érték őket azüta, de "soha nem lesz megnyugvás, ha a tetteseket is találták meg, olyan ez mint a gomba, mindig nő helyette új".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézzen további képeket a helyszínről!

"Itt semmi nem történt a támadások után" - mondta ingerülten a sörétnyomokkal legjobban tarkított házban lakó középkorú asszony. Egy hónapig az utca két végén valóban ott állt néha egy-egy rendőrautó, de csak elvétve lehetett azokat látni "nem tudom hogy ezek a bokorba álltak vagy hol" - mondta a nő , aki szerint segítséget ő sem az önkormányzattól, sem pedig a cigány kisebbség képviselőjétől nem kapott.

Egy gyanúsított vallomását rekonstruálták

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője korábban azt mondta, hogy a romák elleni bűncselekmény-sorozat elkövetésével vádolt K. Árpád gyanúsított vallomását rekonstruálják a településen. A szóvivő szerint a nap folyamán közleményben adnak tájékoztatást.

A Magyar Nemzet kedd reggel azt írta, hogy a rendőrség különleges biztonsági intézkedésekkel készül az akciókra. A RomNet.hu korábban arról írt, hogy a bűncselekmény-sorozat ügyében részletes rendőrségi terv készült a helyszíni bizonyításokról, arról, miként szállítják az előzetes letartóztatásban lévő négy gyanúsítottat a helyszínekre, illetve hogyan oldják meg az érintett falvak részleges kiürítését.

Mint írták, a helyszíni bizonyítás során kiüríthetik az egyes érintett településeket, illetve kordonokkal és rendőrsorfallal zárhatják le a bűncselekmények helyszínét. A RomNet szerint ahhoz, hogy a rendőrség sikeresen végre tudja hajtani ezeket a nyomozástechnikai lépéseket, részben ki kell üríteni az érintett településeket; kordonokkal és rendőrsorfallal zárják majd el az egykori bűncselekmények helyszíneit.

A Pest megyei Galgagyörkön 2008. július 21-én, kevéssel éjfél után lőttek rá három, romák lakta családi házra, és a nyomozás eddigi adatai szerint ez volt a kilenc támadás első állomása.

A romák elleni támadássorozat kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében indított eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon történt támadás. November 3-ára virradóra Nagycsécsen Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két házra, a támadásban egy 43 éves férfi és testvére, egy 40 éves nő meghalt. December 15-én Alsózsolcán egy férfit lőfegyverrel életveszélyesen megsebesítettek.

2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön Molotov-koktélt dobtak egy házra, majd a tűz elől menekülő 27 éves apát és ötéves kisfiát agyonlőtték, 6 éves kislányát súlyosan megsebesítették. Április 22-én Tiszalökön agyonlőttek egy férfit, majd augusztus 3-ára virradóra Kislétán egy anyát öltek meg sörétes fegyverrel, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették.

A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009 augusztus 21-én fogta el a Nemzeti Nyomozóiroda terrorelhárító szolgálata.