Vágólapra másolva!
Az ár- és belvízvédelem elleni küzdelemre az eddigi 824 millió forinton felül újabb 800 millió forintot fordít a kormány.
Vágólapra másolva!

A kormány újabb 800 millió forintot különített el az eddig 824 millió foirntot felemésztő ár- és belvíz elleni védelemre - jelentette be Szollár Domokos szerdán, a kormányülés utáni sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a környezetvédelmi és az agrártárca a 800 millió forintból félmilliárd forintot költhet az árvíz, 300 milliót pedig a belvíz elleni intézkedésekre. Az újabb támogatásra azért van szükség, mert a tél eddig az átlagosnál jóval csapadékosabb volt, és a meteorológiai előrejelzések szerint tavasszal is hasonló lesz a helyzet, ezért a korábban megszokottnál hosszabb ideig lesz belvíz Magyarországon.

Az Önkormányzati Minisztérium szerdai adatai szerint Magyarország folyóin jelenleg 491 kilométeren van árvízvédelmi készültség; a belvízzel elöntött terület nagysága 175 ezer hektár.A tájékoztatás szerint 305 kilométeren van első fokozatú, 186 kilométeren pedig második fokozatú árvízvédelmi készültség, a védekezésben 435-en vesznek részt. A 175 ezer hektár belvízzel elöntött területből 72 ezer hektár a vetés, illetve a szántó. Első fokozatú a védekezés 8, második fokozatú a védekezés 46, harmadik fokozatú a védekezés 4 szakaszon - áll a közleményben.