Vágólapra másolva!
A középkorú, és afeletti nők esetében a szívpanaszok és a stroke kialakulásának kockázata összefügg azzal, mennyi gyermeket hoztak világra - állítják svéd orvosok.
Vágólapra másolva!

Dr. Erik Ingelsson, a svéd Karolinska Institute munkatársa és kollégái az American Health Journal hasábjain közzétett tanulmányukban arra az eredményre jutottak, hogy a szívpanaszok kialakulásának kockázata szempontjából a legjobban akkor járnak az anyukák, ha két gyermeket szülnek életük során. A legmagasabb kockázattal pedig azoknak az anyáknak kell szembenézniük, akik 5, vagy annál is több gyermeket hoztak világra.


A korábbi kutatások nem hoztak egyértelmű eredményeket arra vonatkozóan, hogy milyen következményekkel járhat a szív- és érrendszeri panaszok későbbi kialakulásának kockázatára vonatkozóan a világra hozott gyermekek száma - azonban ezek a vizsgálódások kivétel nélkül kis csoportok részvételével zajlottak.


Most viszont, Dr. Ingelsson és munkatársai a szülések számát, és a későbbi szívpanaszokat az eddigi legnagyobb csoporton, 1,3 millió, 50 év feletti svéd édesanya egészségügyi adtainak elemzésével végezte el.


A legalacsonyabb kockázati csoportba tartozó, kétgyermekes anyákhoz képest az egyetlen, vagy 3 gyermeknek életet adó anyukák 10 százalékkal magasabb kockázati tényezővel számolhatnak. A 4 gyermekesek 30, a legmagasabb, 60 százalékos kialakulási kockázatot pedig az 5 és annál több kisbabát kihordó anyáknál állapították meg a svéd szakemberek.


A stroke és a szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében valószínűleg azok a véráramlásban bekövetkező változások állnak, amelyek a terhességgel a női szervezetben bekövetkeznek. A svéd professzor és kollégái úgy vélik, ezeknek a folyamatoknak a további vizsgálata rendkívül fontos lépést jelent majd a nőknél előforduló stroke és szívpanaszok megértésében, és hatékonyabb megelőzésében.