Kész a hardver a gyorsabb internethez

Vágólapra másolva!
A világháló gerinchálózatának legnagyobb forgalmát bonyolító részein található speciális útválasztó eszközök kapacitását növelte meg a Cisco: az extra teljesítményre az online videó térhódítása miatt lesz szükség.
Vágólapra másolva!

Az internet gerinchálózatán az adatcsomagokat nagy teljesítményű útválasztó eszközök irányítják céljukhoz, melyek legtöbbjét a Cisco és a Juniper cég gyártja. Az AP hírügynökség beszámolója szerint az utóbbi társaság nemrég növelte speciális routereinek kapacitását, most pedig a Cisco jelentette be, hogy újabb modellel rukkolt elő.

A 2004-ben piacra dobott CRS-1-es útválasztóit a harmadik negyedébtől háromszor nagyobb kapacitású CRS-3-as modellek váltják majd fel. Ezek másodpercenként 322 terabit, vagyis több mint 41 ezer gigabájt adatot képesek kezelni. A Cisco szerint ez a kapacitás arra is elegendő lenne, hogy akár Kína 1,3 milliárdos lakosságának minden tagja egyszerre videotelefonáljon.

Bár ez a szám nagyon nagynak tűnik, az internetes videók térhódítása nyomán az internetes adatforgalom folyamatosan növekszik, így a hálózatot kiszolgáló hardverek kapacitását is emelni kell. Egy ilyen speciális eszköz azonban nagyon drága, indulóára 90 ezer dollár, vagyis húszmillió forint körüli.