Mégsem épít utakat Sávolyon az állam

Vágólapra másolva!
Két nappal a kiírás után úgy döntött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., hogy visszavonja a leendő sávolyi motorversenypályához vezető utak megépítésére kiírt pályázatát. A közbeszerzés sorsát korábban attól tették függővé, hogy megépül-e egyáltalán a Balatonring, a végső döntést végül mégsem várta meg a NIF.
Vágólapra másolva!

Pénteken reggel úgy döntött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezetése, hogy visszavonja a sávolyi motorversenypályához vezető utak megépítésére kiírt tendert - mondta az [origo]-nak az állami cég kommunikációs vezetője, Fazakas Orsolya. A közbeszerzési felhívást csupán két napja, szerdán tették közzé.

A pályázat nyertesének ki kellett volna építenie egy 700 méteres útszakaszt, amely a sávolyi autópálya-csomópont összekötő ágát csatlakoztatja a 7-es fúőúthoz, ezenkívül egy földutat kellett volna átépítenie mintegy 250 méteres távon.

Csütörtökön Fazakas Orsolya az [origo]-nak azt mondta, az útépítés sorsa függ a Balatonringtől, ha ugyanis kiderül, hogy az állam mégsem nyújt hitelt a sávolyi beruházónak, tehát nem tud megépülni a Balatonring, akkor visszavonják a közbeszerzési felhívást. (Minderről bővebben tájékozódhat a sávolyi projekt körüli problémákról szóló cikkeinkben, amelyeket itt talál meg.)

A projekt sorsáról még nem született meg a végső döntés - a hiteleszerződést eddig nem kötötték meg, de hivatalosan még nem is mondtak le róla -, a NIF Zrt. ezt mégsem várta meg. A kiírás visszavonása a Közbeszerzési Értesítőben jelenik meg jövő héten - mondta a kommunikációs vezető.

Fazakas szerint ez a döntés nem jelenti azt, hogy a versenypálya megépítése meghiúsult volna, a NIF Zrt. csak az útépítési tendert vonta vissza. Szerinte a visszavonás oka, hogy az útépítés finanszírozását nem látták biztosítottnak. Annak ugyanis előfeltétele lett volna, hogy a kormány március 31-ig döntsön az utakról, de az ügyrendjében mindez jelenleg nem szerepel.