Kiderült, hogy a túlzott jutalomvágy hajszolja a pszichopatákat

Vágólapra másolva!
A pszichopatákat sokszor hidegvérű bűnözőknek tekintik, akik elveszik azt, amit akarnak, és nem törődnek a következményekkel. Amerikai pszichológusok kutatásából most kiderült, hogy egy agyi rendellenesség is hozzájárulhat ennek az antiszociális viselkedésnek a kialakulásához. A pszichopaták agyában túlműködik az agyi jutalmazási központ, ezért ezek az emberek folytonosan és bármi áron ki akarják elégíteni a jutalom iránti vágyukat.
Vágólapra másolva!

A pszichopátiával kapcsolatos korábbi vizsgálatok arra koncentráltak, mi hiányzik ezekből a kóros elmeállapotú személyekből. Megállapították, hogy nem éreznek félelmet, nincs bennük együttérzés (empátia), és hiányzik belőlük a személyek közötti kapcsolatteremtési készség. Az amerikai Vanderbilt Egyetem kutatói most azt vizsgálták, mi az, ami túlteng ezekben az emberekben. Az eredmények megerősítették, hogy ez az impulzivitás, a jutalom iránti felfokozott vágy és a kockázatvállalási hajlam. A kutatók szerint leginkább a két utóbbi tulajdonság áll kapcsolatban a pszichopátia erőszakos és bűnelkövetésre hajlamosító oldalaival. A jelek szerint ezek az egyének olyan erősen vonzódnak a jutalomhoz, hogy az elnyomja a kockázatérzést és a büntetéstől való félelmet.

A kutatók az agy "jutalmazó hormonja", a dopamin és a pszichopátia közötti kapcsolatot vizsgálták. (A agyban termelődő dopamin agyunk örömközpontját serkentve élvezetet, örömet vált ki, így motiválja a személyt, hogy még több dopaminhoz jusson.) A vizsgálathoz pozitron emissziós tomográffal (PET) készítettek képeket az agyról, így mérték a dopaminkibocsátást, ezzel összhangban funkcionális mágneses rezonanciavizsgálattal (fMRI) figyelték az agyi jutalmazó rendszert. Az eredményekről a Nature Neuroscience című szakfolyóiratban számoltak be a kutatók.

A tanulmányban részt vevő önkéntesekkel először személyiségtesztet végeztek, hogy meghatározzák, milyen erősek bennük a pszichopata jellemvonások. Ezek a jellemvonások széles skálán helyezkednek el, az erőszakos bűnözők a skála legvégén vannak. Ugyanakkor a normális életet folytató személyekben is előfordulhatnak ilyen jellemvonások, például a manipulációra való hajlam, az énközpontúság, az agresszió és a kockázatvállalás.

Ezután a kutatók egy adag amfetamint (speed) adtak az önkénteseknek, majd PET készülékkel vizsgálták az agyat, hogy lássák a stimuláns hatására bekövetkező dopaminfelszabadulást. A kábítószer-használatról már régebben kimutatták, hogy kapcsolatban áll a dopaminválasz megváltozásával. A pszichopátia és a kábítószer-függőség között is erős a kapcsolat.

"Az volt a feltételezésünk, hogy a pszichopátiás jellemzők kapcsolatban állnak a dopamin jutalmazási rendszer hibás működésével" - mondta Joshua Buckholtz, a cikk vezető szerzője. "Az elképzelésünkkel összhangban azt tapasztaltuk, hogy azokban az egyénekben, akikben a tesztek alapján nagyobb mértékben fordultak elő pszichopátiás jellemvonások, négyszer annyi dopamin szabadult fel az amfetamin hatására."

A kísérlet második szakaszában a vizsgálati alanyoknak azt mondták, hogy pénzjutalmat kapnak, ha megoldanak egy egyszerű feladatot. A feladat megoldása közben az agyat fMRI-vel vizsgálták. A kutatók azt tapasztalták, hogy a fokozott pszichopátiás jellemvonásokkal bíró egyének agyában sokkal aktívabb volt a dopaminfüggő jutalmazó terület (az úgynevezett nucleus accumbens, lásd a képen), amikor számítottak a pénzjutalomra, mint a többi önkéntesében.

A kutatók szerint valószínű tehát, hogy e túlzott dopaminválasz az egyik oka, hogy a pszichopaták képtelenek elterelni a figyelmüket arról, amitől a jutalmat várják. Nem csupán arról van szó, hogy nem fogják föl a potenciális veszélyt, hanem arról, hogy a jutalom iránti vágy elnyomja az aggályokat.