Hétfőtől az EBRD-nél dolgozik Urbán László, volt OTP-vezető

Vágólapra másolva!
Hétfőtől Urbán László, az OTP korábbi vezérhelyettese képviseli Magyarországot az EBRD igazgatóságában.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől Urbán László látja el az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank a cseh, szlovák, horvát, magyar országcsoport igazgatóhelyettesi feladatait.

Korábban Magyarországot Andor László kéviselte a londoni székhelyű bank igazgatóságában, ő azonban távozott a posztról, az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős tagja lett.

Bankról bankra ment Urbán

Urbán László 1959. július 25-én született. A budapesti közgazdaságtudományi egyetem pénzügy szakán végzett 1982-ben. Egyetemi adjunktus lett, majd egyetemi doktor titulust szerzett. 1988-89-ben tanulmányokat folytatott a Kaliforniai Egyetemen, majd 1992-93-ban a Princenton Egyetemen.

1990-92-ben az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának tagja volt. 1989 után néhány évig a Fidesz gazdasági szakértőcsoportjának vezetőjeként tevékenykedett, 1993 decemberétől a Fidesz országgyűlési képviselője lett. 1998-ban, az Orbán-kormány alakulásakor szóba került pénzügyminiszter-jelöltként.

1995 óta különböző pénzintézeteknél - többször is külföldön - dolgozott Urbán: előbb a Világbanknál, majd az ABN-Amrónál töltött be posztokat. 1998-2000-ben a Postabank vezérigazgató-helyettese volt (ez már Princz Gábor banktól való távozása után történt). Ezután a Citigroupnál (2000-2005) és a Magyar Nemzeti Banknál dolgozott vezető pozíciókban, 2007-ben pedig az OTP Bankhoz került, ahol Spéder Zoltánt váltotta a poszton. Tavaly nyáron közös megegyezéssel távozott az OTP Banktól,