Délután 4-ig állíthatnak jelöltet a pártok

Vágólapra másolva!
Pénteken délután 4-ig gyűjthetik még a pártok a kopogtatócédulákat és állíthatnak egyéni jelöltet. A pártok közül a pénteki határidőre eddig három párt, a Fidesz, a Jobbik és az MSZP tudott mindenhol jelöltet állítani.
Vágólapra másolva!

Már csak néhány órájuk van a pártoknak és a független jelölteknek arra, hogy szelvényeket gyűjtsenek és jelölteket állítsanak az áprilisi országgyűlési képviselő-választásra. A határidő délután 4 óra.

A pártok közül önállóan, vagy más párttal szövetségben eddig 17 állított jelöltet. Eddig csak a a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az MSZP tudott mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani. Országos listája eddig egyedül az MSZP-nek van. A negyedik legeredményesebb párt jelenleg a Lehet Más a Politika (LMP), ők 49 egyéni jelöltet állítottak. Az MDF önállóan 45, az SZDSZ-szel közösen pedig 7 egyéni választókerületben indított jelöltet.

A jelöltséghez a törvény szerint legalább 750, a választókerületben lakó választó ajánlása szükséges, ezeket a választókerületi választási bizottságnál kell leadni, majd az ajánlások ellenőrzése után a választási bizottság dönt a jelölt nyilvántartásba vételéről.

A péntek délután 4 órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell.

Országszerte sok olyan jelölt van, akinek még nem sikerült összegyűjtenie a szükséges 750 ajánlást, így várhatóan még az utolsó órákban is sok helyen kopogtatnak majd a még le nem adott cédulákért.

Azoknak, akik az utolsó napon adják le az ajánlószelvényeket, még számolniuk kell azzal is, hogy a bejelentett nem válik "azonnal" jelöltté, mert a jogorvoslati eljárás akár április 3-ig is eltarthat.

Az eddig állított jelöltekről bővebb információkat a Választás.hu honlapján találhat. Az [origo] kopogtatócédula-gyűjtéssel kapcsolatos híreit pedig itt olvashatja.