Budaházy György nem indulhat a választásokon

Vágólapra másolva!
A szükségesnél 110-zel kevesebb érvényes kopogtatócédulát adott le Budaházy György, így nem indulhat az áprilisi parlamenti választáskon - közölte az Újbudai Önkormányzat. Így Budaházy nem kaphatott mentelmi jogot, és folytatódhatnak az ellene folyó büntetőeljárások.
Vágólapra másolva!

Budaházy György nem indulhat a tavaszi parlamenti választásokon, mert nem gyűjtött össze elegendő számú ajánlószelvényt. A szükséges 750 helyett mindössze 640 érvényes kopogtatócédulát adott le határidőre - közölte az Újbudai Önkormányzat sajtóosztálya, a XI. kerület jegyzőjének bejelentése alapján. A Választás.hu weboldalán egyelőre csak annyi olvasható Budaházy neve mellett, hogy "Döntésre vár".

831 kopogtatócédulát adtak le Budaházy nevében az Fn.hu szerint. Azonban a területileg illetékes választási bizottság nem vette őt nyilvántartásba, mert csak 640 cédulája volt elfogadható. Budaházynak még három napja van, hogy fellebbezzen a döntés ellen - írja az Fn.hu.

Budaházy György független jelöltként indulhatott volna a főváros 17. választókerületében. Az érintett választókerületben az MSZP Józsa Istvánt, a Fidesz-KDNP Kupper Andrást, a Jobbik Novák Elődöt, az LMP Bajomi Ivánt indíthatja.

Budaházy számára február elején kezdték el gyűjteni a kopogtatócédulákat, és a gyűjtéshez hamarosan csatlakozott a Jobbik is. Miután a Jobbik saját jelöltjének, Novák Elődnek a választókerületben összegyűlt a szükséges 750 ajánlószelvénye, az aktivisták, sőt Morvai Krisztina is részt vett a Budaházy számára leadott cédulák gyűjtésében. Pénteken adták le Budaházy ajánlószelvényeit, erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Oda a mentelmi jog

Budaházynak így nem lett mentelmi joga, ezért a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés előkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsított férfi továbbra is előzetes letartóztatásban marad.

Halmai Gábor az Országos Választási Bizottság (OVB) elnökhelyettese az Fn.hu-nak korábban azt mondta: ha egy személy, aki büntetőeljárás alatt áll, sikeresen összegyűjti a választásokra a 750 ajánlószelvényt, akkor az ellene eljárást folytató bíróságnak az OVB-hez kell fordulnia, amely ezután eldönti, hogy adott esetben indokolt-e az érintett jelöltségével automatikusan járó mentelmi jog felfüggesztése.

Budaházyt és társait a Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel, emberölés előkészítésével, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel gyanúsítja. A büntetőügynek jelenleg 17 gyanúsítottja van, akik közül 11 ember van előzetes letartóztatásban. Az ügyészség azzal gyanúsítja Budaházyt, hogy 2007 elején Hunnia Mozgalom nevű csoportot hozott létre azzal a céllal, hogy az országgyűlési képviselők elleni támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.