Öt perc jut egy pszichiátriai beteg kezelésére Magyarországon

Vágólapra másolva!
Elérte a népbetegség szintjét a pszichiátriai zavarokkal küzdők száma a WHO előrejelzései szerint. Magyarországon továbbra is a kezelések elfogadható színvonalra emeléséért folyik a harc.
Vágólapra másolva!

Megfelelő kormányrendelettel és társadalmilag szervezett programokkal kellene a magyar pszichiátriai ellátó rendszer teljes leépítését megakadályozni. A pszichiátriai betegek számára megfelelő szintű segítségnyújtásra alkalmas ellátórendszerek kiépítése is elengedhetetlen - jelentették ki a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) sajtótájékoztatóján.


Az MPT és az Országos Pszichiátriai Központ közös állásfoglalása szerint a pszichés problémákkal küzdők korszerű kezelése kevesebb kórházi ágyat igényel ugyan mint korábban, azonban a megfelelő ellátás csak mindenki számára könnyen hozzáférhető, megelőző és rehabilitációs járóbeteg szolgálat kiépítésével biztosítható.


A két szervezet kevesli a közvetlen betegellátásban dolgozó pszichiáterek, pszichológusok, pszichiátriai szakápolók és szociális munkások számát, amely szerintük messze elmarad az EU-s átlagtól. A helyzet megoldására a pszichiátriai rezidensképzés és szakápoló képzés kiemelt támogatását javasolják. Emellett a nemzetközi gyakorlatnak megfelelő, önállóan működő gyermekpszichiátriai ellátó rendszer kialakítását szeretnék elérni

Hatékony intézkedésekre van szükség

Kiemelten foglalkozik az Európai Unió a lelki egészség és jólét kérdésével. "Ezzel szemben Magyarországon a pszichiátriai ellátórendszer nehezen, hosszú sorban állással érhető csak el" - mondta Dr. Harmatta János, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke keddi sajtótájékoztatóján. "Megfelelő ellátás csak a könnyen hozzáférhető és hatékonyan működő megelőző és rehabilitációs járóbeteg szolgálat kiépítésével lehetséges" - egészítette ki Dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. "A magyar pszichiáter szakma képes ellátni a betegeket, ha azok valóban eljutnak hozzájuk, és rendelkezésre áll a megfelelő anyagi háttér is".


"Nagy szüksége lenne a magyar lakosságnak felvilágosításra is az általánosítások elkerülése végett. Nem nőtt ugyanis az egészséges társadalomhoz mérten a mentálisan betegek által elkövetett tragikus cselekmények száma" - tette hozzá Schultheisz Krisztina, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnökségi tagja. A szakember szerint a problémát súlyosbítja, hogy a hosszú várakozás és a szűk erőforrások miatt átlagosan mintegy öt perc jut egy-egy beteg kezelésére az országban.


"Teljes biztonsággal nem előzhetőek meg a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos cselekmények. Míg korábban 4-5 évente találkoztunk egy ilyen esettel, addig mostanra egy éven belül 4-5-re tehető a bűnesetek száma" - magyarázta Dr. Kurimay. "Probléma, hogy az országban úgynevezett magas biztonságú intézmény sincs" - fejtette ki Dr. Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Társaság elnöke. "sok pénzbe kerül, de jelen helyzetben megkerülhetetlen.".


A szakember szerint a bűncselekményeket elkövető pszichiátriai betegek ellátására EU-kompatibilis forenzikus osztály létrehozására van szükség. A tartósan súlyosan veszélyeztető állapotban lévő páciensek hatékony gyógyításához pedig elengedhetetlennek nevezte egy magas biztonságú intézmény létrehozását.


A két szervezet által kiadott közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy a hajléktalanok között sok a pszichotikus beteg, emiatt célszerű lenne számukra különleges ellátást megszervezni, legalább a fővárosban, ahol a legtöbb hajléktalan él.