Áprilistól fedezetkezelő kell a nagy építőipari beruházásokhoz

Vágólapra másolva!
Az áprilisban életbe lépő szabályok szerint a jövőben nem lehet fedezetkezelő nélkül jelentős értékű építőipari beruházást bonyolítani.
Vágólapra másolva!

Az áprilistól hatályos szabályok alapján magánberuházások esetén a nagyobb értékű (5,1 millió euró) építkezéseknél a megrendelőnek az építkezés (illetve annak egyes szakaszainak) megkezdése előtt előre át kell adni a vállalkozói díjat egy fedezetkezelő részére.

A fedezetkezelő a teljesítések leigazolása esetén fizeti ki a megrendelőtől előre átvett összegekből a vállalkozókat. Így az elszámolás rendszerébe olyan elemek épülnek be, amelyek biztosítják, hogy a vállalkozók és az alvállalkozók az elvégzett munka után hozzájussanak a díjukhoz.

"A változó szabályozás célja az alvállalkozók kifizetésének biztosítása" - hívta fel a figyelmet a módosuló jogszabályokra Dr. Nádasdy Zoltán, a Noerr budapesti ügyvédi irodájának vezetője.

A körbetartozások és az elszámolással kapcsolatos viták nagyon gyakoriak az építőiparban Magyarországon, ezért az alvállalkozási láncolat végén álló alvállalkozók sokszor nem jutnak hozzá az elvégzett munkájuk ellenértékéhez. A jogalkotó szándékai szerint a 2009. október óta lépcsőzetesen hatályba lépő jogszabályváltozásokkal tisztább viszonyokat lehet teremteni a szerződést kötő felek között.

Más kérdés, hogy a megrendelők oldalán a garanciális elemek beépülése várhatón drágítja a projekteket, hiszen fedezetkezelő alkalmazása esetén a díjat "előre" át kell utalniuk; és a már átutalt összegekből pedig esetleges hibás vagy késedelmes vállalkozói teljesítés miatt díjlevonás már nem érvényesíthető, ezek legfeljebb utólag követelhetők a vállalkozóktól. Szintén kérdéses, hogy a fedezetkezelő szerepének vállalására mely pénzintézetek lesznek hajlandóak, hisz tapasztalatokkal senki nem rendelkezik ezen a téren.