Vágólapra másolva!
Elnapolták a Budaházy György ellen folyó per pénteki tárgyalását, miután védője először elfogultságra hivatkozva megpróbálta kizáratni a bíróságot az ügyből, majd amikor ezt elutasították, kifogásolta a rendőri biztosítást. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd azt mondta, pszichésen nem képes ellátnia a védelmet így, hogy ennyi felfegyverzett rendőr van jelen. A rendőrség a bíróság környékén több utcát kordonokkal zárt le, csak külön engedéllyel lehetett bemenni az épületbe. Budaházyt ebben az eljárásban alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásával vádolják.
Vágólapra másolva!

Félbeszakadt pénteken a Fővárosi Ítélőtáblán megkezdett Budaházy-per tárgyalása, mert Budaházy György védője bejelentette, hogy a túlzott rendőri jelenlét miatt nem képes ellátni munkáját. A bíróság az ügyvédet megbírságolta és a tárgyalást elnapolta.

Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészületével vádolt Budaházy ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás először az eljáró tanács kizárását és a per elnapolását kérte arra hivatkozva, hogy Budaházy felesége hivatali visszaélés miatt pénteken feljelentette a főügyészségen Lukács Zsuzsannát, az ítélőtábla elnökét. Az ügyvéd szerint azért, mert az első eljárás során Budaházy Györgyöt felmentették, Lukács Zsuzsanna azonban olyan bíróra osztotta ki az ügyet, "aki a pártállami időkben is büntetőbíróként dolgozott, így tudható volt, hogy pártatlan és tisztességes eljárás nem várható el tőle".

A Fővárosi Ítélőtábla az elfogultsági kifogása ellenére úgy döntött, hogy megtartja a Budaházy-ügy tárgyalását, mire Gaudi-Nagy Tamás bejelentette, hogy a rendkívül erős rendőri jelenlét pszichésen lehetetlenné teszi a munkáját. Az ügyvéd azt mondta, nem tudja átélni még az illúzióját sem annak, hogy függetlenül ítélkezik a bíróság, amely háta mögött legalább 50 testpáncélos, felfegyverzett rendőr áll. "A párthadsereggé züllesztett rendőrség ne szállja meg a bíróság épületét" - mondta Gaudi-Nagy Tamás, aki a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjeként indul az országgyűlési választáson. Az ügyvéd ezt követően elhagyta a tárgyalótermet. A bíróság erre 200 ezer forint rendbírsággal sújtotta az ügyvédet, és a tárgyalást elnapolta.

A védelem azt is kifogásolta, hogy Budaházy Györgyöt a börtönben hajnali 4 órakor ébresztették, és így már kimerülten érkezett a fontos tárgyalásra.

A tárgyalás rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlott, rohamrendőrök pénteken reggel nemcsak a Markó utca, hanem a Szemere utca és a Nagy Ignác utca egy részét is lezárták a forgalom elől. A Fővárosi Ítélőtábla, illetve a Legfelsőbb Bíróság épülete előtti részen vaskordonokkal zárták le a Markó utcát. Már ide is csupán megfelelő engedéllyel lehet belépni, külön ellenőrzés van a bíróság kapujában, a tárgyalótermekhez vezető folyosó elején.

Arra a folyosószakaszra, ahol a Budaházy-ügynek fenntartott tárgyalóterem van, szintén csak külön engedéllyel és ellenőrzés után léphetnek be az előre regisztrált engedéllyel rendelkező újságírók és érdeklődők.

Megérkezett a feleség feljelentése

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza megerősítette, hogy csütörtökön érkezett feljelentés Budaházy György feleségétől egy bíróval szemben a férje elleni büntetőüggyel összefüggésben. Hozzátette, a főügyészség a törvény által megszabott három napon belül dönt arról, hogy a feljelentés alapján elrendeli-e a nyomozást.

A Fővárosi Bíróság Budaházyt 2008 januárjában felmentette, de az ítélőtábla ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte. A Fővárosi Bíróság így megismételte az eljárást, és 2009 szeptember 16-án 1 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a vádlottat. Budaházy György és védője felmentésért fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé, amely pénteken tartja a tárgyalást.

A vádirat szerint Budaházy György - miután 2006. szeptember 18-án éjszaka jelen volt a Szabadság téren az MTV székház - internetes honlapoknak és hírportáloknak írásokat, nyilatkozatokat juttatott el, amelyekben az alkotmányos rend megváltoztatását célzó cselekményekre biztatott. Az ügyészség szerint többek között Budapest blokád alá vételére és a kormány elzavarására buzdította olvasóit.