Vágólapra másolva!
Bár az elődöntős nyitómeccseken csütörtök este túljutottak az érintettek, mintha mi sem történt volna, mind a négy csapat változatlanul azt hirdeti, hogy a labdarúgó Európa Liga fináléjába várja magát.

A közös derűlátás leginkább Gera Zoltánék esetében tűnik igazán megalapozottnak, hiszen a magyar játékossal felálló és őt végig a soraiban tudó angol Fulham gól nélküli döntetlenre végzett a Hamburger SV-val, a német kikötővárosban, ráadásul nem is akárhogyan. Nagyobb szerencsével például a 31. születésnapját éppen csütörtökön ünnepelt Gera már az első negyedóra végén betalálhatott volna, s később ugyanő - mint a szigetországi együttes legveszélyesebbje - ígéretes helyzetben esett el a 16-oson belül, de ezen felül is adódtak lehetőségeik a vendégeknek, akik nem mellesleg 17 órás fárasztó "úti kaland" után jutottak el a tőlük 1000 kilométerre fekvő Hamburgba.

A házigazdák hiába vonultatták fel nagyágyúikat - így Ruud van Nistelrooyt, Piotr Trochowskit, Zé Robertót -, igazi helyzetig gyakorlatilag egyszer sem jutottak el a végig önfeláldozó elszántsággal, masszívan és - a kapuban parádézó ausztrál Mark Schwarzerrel az élen - feltörhetetlenül védekező angol csapattal szemben, amely okkal bizakodik, hogy a papíron nálánál erősebb olasz Juventus, s a német bajnoki címvédő Wolfsburg után a Hamburgon is sikerrel lép túl. Már csupán azért is, mert a londoni alakulat a második számú európai futballsorozatban saját pályáján mindeddig veretlen.

Ugyanakkor a Hanza-városiaknál sincs világvége-hangulat, éppen ellenkezőleg. "Nem is olyan rossz eredmény ez a 0-0. Ha a csütörtöki visszavágón csak egyetlen gólt szerzünk, nekik már kettőre lesz szükségük a döntőbe jutáshoz, ehhez azonban sokkal támadóbb focit kell játszaniuk a mainál" - nyilatkozta a lefújás után a hajrára beállt horvát csatár, Mladen Petric.

A másik, spanyol-angol elődöntős párban az Atlético Madrid jutott minimális előnyhöz, ami akár elegendő is lehet az EL-fináléhoz, de a Liverpoolnak sem kell még lemondania arról, hogy ebből a duóból mégiscsak ő lesz döntős résztvevő. A vendégek spanyol vezetőedzője, Rafael Benítez a bosszankodva optimista szakvezető szerepében tűnt fel az esti meccset követő sajtótájékoztatón.

"Két vagy akár három gólt is szerezhettünk volna, Yossi Benayoun érvénytelenített találata pedig nem leshelyzetből született" - háborgott Benítez mester. "Az 1-0-s vereség természetesen nem tesz boldoggá, ám boldogtalanná sem. Lehetett volna rosszabb, de éppenséggel jobb is, ha agresszívebb a támadójátékunk. Jön még viszont a visszavágó az Anfield Roadon, amely a mi ütőkártyánknak számít a mögöttünk álló szurkolókkal. Bízom a hazai pályában és a döntőbe kerülésben."

A trénernek a nézőtéri támogatást illetően okkal lehetett hiányérzete, hiszen az izlandi vulkánkitörés okozta légi közlekedési nehézségek miatt alig háromszáz Liverpool-drukker volt ott a madridi mérkőzésen, amelyre amúgy maga az angol gárda is 24 órás utazással jutott el. A fő gondot azonban nem ez, hanem gyaníthatóan a sérült Európa-bajnok spanyol csatáruk, Fernando Torres kényszerű távolléte okozta. Igaz, a házigazdáknál is akadt nagy hiányzó az ugyancsak sérült argentin támadójátékos, Sergio Agüero személyében.

Neki viszont volt megfelelő helyettese, az első számú gólfelelős, az uruguayi Diego Forlán ugyanis nemcsak ott volt a pályán, hanem ő szerezte a meccs egyetlen találatát is. Amely aztán lehet, hogy tényleg döntőnek bizonyul majd a döntőbe jutáshoz vezető úton. Vagy ahogy Quique Sánchez Flores, az Atlético vezetőedzője fogalmazott: "Soványka az előny, de mégiscsak előny, amely nálunk van."