Két pörgős óra a baleseti ambulancián

Vágólapra másolva!
50 sérült gyerek naponta, törés, zúzódás, rándulás, ficam, agyrázkódás, hogy csak a pozitív kimenetelű eseteket említsemük. A LIFE Magazin stábja két órát töltött a gyermek traumatológián.http://videa.hu/flvplayer.swf?v=0vPnPMapWzOSPu1G
Vágólapra másolva!

A baleseti ambulanciára naponta ötven sérült gyereket hoznak be. Az éves esetek egyharmada tavaszra - áprilisra és májusra - koncentrálódik. Ugyan az orvosi szaktudás és gyorsan ható gyógyszeres segítség a kis páciensek rendelkezésére állnak, de mégis a leghatásosabb megoldás a megelőzés lenne.


Ezért házigazdánk, dr. Kassai Tamás szabadidejében baleset-megelőzési gyakorlatokat tart. Stábunk ottjártakor éppen bölcsődei gondozókat és dadákat késztett fel az esetleges vészhelyzetekre. A doktor úr olyan hallgatónak résztvevőnek is tudott hasznos információkkal szolgálni, aki már 23 éve űzi a mesterséget.


Stábunk két óra alatt a legkülönfélébb esetekbe botlott. Egy tíz éves kislányt hoztak be, biciklizés közben beton árokba zuhant, mindkét csuklója eltört, beverte a fejét. Az eset csuklóvédővel és bukósisakkal megelőzhető lett volna. Egy másfél éves kislány kiesett az etetőszékből, miközben édesanyja telefonált, agyrázkódás gyanújával hozták be a kórházba. A harmadik eset szintén egy biciklibalesetet szenvedett kisfiú volt, aki beverte a fejét. Valószínűleg mindhárom eset megelőzhető lett volna.


Kassai doktor a következő példát hozta föl riporterünknek a megelőzésről: "Ha egy dollárt fordítunk valaki egészségének a helyreállítására, mikor már megtörtént a baj, akkor nagyon kevéssé vagyunk hatékonyak" - magyarázta a LifeNetwork stábjának dr. Kassai. ..."ha ezt az egy dollárt a megelőzésére fordítjuk és sikerül megakadályoznunk a balesetet, akkor sokkal hatékonyabbak lehetünk."


Nézd meg Kassai doktort munka közben a LIFE Magazinban!