Nyáron újraindul a dubrovniki libegő

Vágólapra másolva!
A délszláv háborúban, 1991. október első napjaiban lebombázott dubrovniki libegőt helyreállítják, és a tervek szerint július 1-től már üzembe is helyezik a kétkabinos drótkötélpályát.
Vágólapra másolva!

A délhorvát tengerparti város fölött magasodó Srdj hegy és az óvárosi Ploce kapu fölötti megálló között a napokban helikopter segítségével feszítették ki a drótköteleket. A várban, 405 méterrel a tengerszint fölött két panorámateraszt és egy 250 férőhelyes rendezvényközpontot alakítottak ki - olvasható a Dubrovacki Vjesnik című helyi lapban.

Az építők úgy tervezik, hogy óránként 500 utast szállít majd a függővasút, ellenkező irányban közlekedik a két narancsszínű kabin, amely 30-30 kirándulót vihet egyszerre, és másodpercenként 6,5 métert tesz meg, az út a tetőre 4 percig tart és lélegzetelállító panoráma - az óváros és a tenger - fogadja a látogatót.

A korábban Dubrovnik szimbólumának számító drótkötélpályás felvonót - amelynek kapacitása 15 fő volt - 1969. július 21-én vehették birtokukba a kirándulók. Akkor ez a drótkötélpálya volt az első és egyetlen ilyen létesítmény az Adriai-tenger térségében.