Megkezdődtek a közvetett izraeli-palesztin béketárgyalások

Vágólapra másolva!
Újra megkezdődtek a közvetett béketárgyalások Izrael és Palesztina között. A két fél között egy amerikai különmegbízott közvetít.
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek a közvetett izraeli-palesztin tárgyalások - jelentette be Száeb Erekát palesztin főtárgyaló vasárnap, Mahmúd Abbász palesztin elnök és a közvetítő George Mitchell amerikai elnöki különmegbízott rámalláhi megbeszélései után.

A tárgyalások elvben négy hónapig tartanak, és kiterjednek többek közt a határok kérdésére, amely palesztin követelés, továbbá Izrael biztonságának ügyére, amelyet a zsidó állam követel. Mitchell ingázni fog Abbász és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő között, csökkenteni igyekezvén köztük a palesztin államiságot illető nagy nézetkülönbségeket. Az amerikai megbízott az elmúlt héten többször is találkozott mind Abbásszal, mind Netanjahuval.

Az egyeztetési folyamat sikerét jelentős kétkedés övezi mindkét oldalon. Netanjahu azt mondta vasárnap, reméli, hogy a közvetett tárgyalásokat mielőbb közvetlenek váltják fel. "A békét nem lehet elhozni távolról vagy távirányítással" - mondta a BBC szerint.

Mahmúd Abbász szerint közvetlen tárgyalások a két fél között mindaddig nem lesznek, amíg Izrael le nem állítja telepeseinek a háborúban megszerzett területeken zajló építkezéseit. Izrael azonban csak arra hajlandó, hogy Ciszjordániában mérsékelje aktivitásukat, Kelet-Jeruzsálemben viszont nem.

A közvetett tárgyalások egyszer már megkezdődtek, de a palesztinok felmondták azokat márciusban, amikor Izrael bejelentette, hogy Kelet-Jeruzsálemben - amelyre a palesztinok leendő fővárosukként tekintenek - 1600 új otthont épít zsidóknak.

A tárgyalások megkapták a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) támogatását, amely három órán át tartó tárgyalás után döntött így. A palesztin iszlamista szervezet, a Gázai-övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász arra biztatta a PFSZ-et, hogy utasítsák el a tárgyalásokat.

Az Izrael és Palesztina közti közvetlen béketárgyalásokat 2008 végén szakította meg Palesztina, miután Izrael támadást indított Gázában.