Az iPad miatt is pereli az Apple-t a Nokia

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb mobilgyártója szerint az Apple táblagépe öt saját szabadalmát sérti meg. A Nokia tavaly október óta pereskedik az amerikai számítógépgyártóval.
Vágólapra másolva!

A finn mobilcég újabb keresetet nyújtott be az Apple ellen pénteken arra hivatkozva, hogy az iPad és az iPhone öt szabadalmát sérti meg - adta hírül a BBC. A Nokia által kifogásolt megoldások a hang- és adattovábbításra, és a kompakt antennák kialakítására vonatkoznak.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója nem sokkal az után nyújtotta be a keresetet, hogy az Apple piacra dobta táblagépének 3G-s adatátvitelre képes változatát, és bejelentette, hogy május végén kezdi meg annak USA-n kívüli forgalmazását. A finn világcég tavaly októberben vádolta meg először az Apple-t azzal, hogy több terméke - így az iPhone is - sérti a saját szabadalmait. Az amerikaiak erre válaszul ellenkeresetet nyújtottak be, azt állítva, hogy a Nokia okostelefonjai pedig az ő szabadalmaikat sértik.

A két cég közötti jogi csörte egy olyan időszakban vette kezdetét, amikor az Apple sikerei csúcsán állt: a cég vezérigazgatója, Steve Jobs betegsége után visszatért a vállalat élére, és már nagyban folytak a találgatások a következő korszakalkotó termékről, az iPadről, miközben a Nokia nem tudott sem az iPhone-nal, sem az iPaddel versenyképes terméket felmutatni, pedig ezek komolyan fenyegetik saját piacát.

A finn világcég a perrel kapcsolatos közleményében arra hivatkozik, hogy az elmúlt két évtizedben 51 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre, ami körülbelül 11 ezer új szabadalmat eredményezett. A hasonló, nagyvállalatok közötti pereskedés általában valamilyen licencszerződés megkötésével végződik, ami kárpótolja a felperest az őt ért kárért, de az Apple és a Nokia egyelőre távol áll a megegyezéstől.

Az Apple eközben a tajvani HTC-vel, a Google Nexus One és más sikeres androidos okostelefon-modellek gyártójával is pereskedik, azt állítva, hogy a tajvaniak az ő megoldásait lopták el.