Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A Manchester United egykori játékosát, Nicky Buttot már a pályafutása alatt is az egyik legkevésbé értékelt manchesteri játékosként tartották számon, pedig a kilencvenes évek legendás MU-jának egyik legjobbja volt. Nicky Butt balesete azonban sokkal jobban érdekli mostanság az embereket és a sajtót, mint a korábbi pályafutása. A 49 éves egykori angol válogatott futballistával ugyanis nemrég közölték, hogy egy korábbi közúti balesete miatt börtönbe is kerülhet. A férfi - akinek Nicky Butt eltörte a lábát a karambolban - azt állítja, hogy a motorbaleset miatt elvesztette az állást, és azt állítja, hogy a sztárfocista soha nem kért tőle bocsánatot. Butt esete sajnos nem egyedi, sok olyan esetet találunk a múltban, amikor sportoló okozott balesetet, elég csak Bodnár László, Patrick Kluivert, vagy éppen José Antonio Reyes nevét említeni, utóbbi sajnos ezért az életével fizetett.

Nicky Butt balesete előtt érdemes röviden visszaemlékezni arra, mekkora játékos is volt. 

BRITAIN-CHAMPIONS LEAGUE, Nicky Butt baleset
Nicky Butt balesete mindenkit megrázott
Fotó:  Oli SCARFF / AFP

Nicky Butt: a nyolcszoros bajnok, BL-győztes manchesteri legenda

1992 novemberében mutatkozott be a Manchester Unitedben Butt, profi szerződést csak fél évvel később kötöttek vele. Az 1994-95-ös pontvadászatra lett stabil csapattag, ebben az idényben érte el első találatát is. Innentől kezdve azonban egészen 2002-ig minden szezonban legalább 25 találkozón szerepelt, 

Ryan Giggsen kívül ő az egyetlen focista, aki elmondhatja magáról, hogy a Ferguson-éra mindegyik bajnoki címéből tevékenyen kivette a részét.

Ez azt jelenti, hogy nyolcszoros bajnoknak mondhatja magát, ezen kívül háromszor FA-kupát, négyszer angol Szuperkupát és egyszer Bajnokok Ligáját is nyert az 1998/99-es szezonban, méghozzá a történelem egyik legemlékezetesebb döntőjén a Bayern München ellen.

Nicky Butt
Nicky Butt hatalmas legenda Manchesterben 
Fotó: AFP / AFP

A válogatottban 1997-ben mutatkozott be, de az 1998-as világbajnokságra utazó keretből kimaradt. A 2000-es Eb-n és a 2002-es vb-már ott volt, Ázsiában az angol válogatott egyik legjobbjának bizonyult, összesen 39 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban.

Nicky Butt legnagyobb sikerei:

  • 8-szoros PL-győztes
  • Bajnokok Ligája-győztes
  • 3-szoros FA-kupa-győztes
  • 4-szeres Szuperkupa-győztes

Nicky Butt balesete hatalmas károkat okozott a vétlen motorosnak

A 49 éves Manchester United legendával, Nicky Buttal nemrég közölték, hogy börtönbe is kerülhet, mert a nemtörődömségének köszönhetően súlyos sérülést okozott. A motoros balesetet szenvedő férfi, Adam a bíróságon azt állította az exfocista nem tanúsított egyáltalán megbánást az eset miatt.

Nicky Butt
Nicky Bitt aggódva figyelte a földön fekvő férfit
Fotó: The Sun 

„Semmit sem hallottam Nicky Buttról. Ha valakit elütöttem volna, gondoskodnék arról, hogy az illetővel törődjek. Bevásárolnék neki, és megbizonyosodnék róla, hogy minden rendben van, de egy szót sem hallottam felőle" - mondta a motoros a The Sun beszámolója szerint.

A bíróság megállapította, hogy az egykori Manchester United játékos figyelmetlen volt, amikor 2022. október 17-én 20:10-kor balesetet okozott, miután elhozta fiát a Burnley FC edzőpályájáról.

A közúti baleset utána meg kellett műteni a férfit, hogy egy fémrudat helyezzenek a megrongálódott végtagba, és tíz hónapig csak mankóval tudott közlekedni. Adam lábában vérrög alakult ki, és élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul. A sérülések miatt fel kellett adnia az üzletvezetői állását a Screwfixnél.

„Soha nem beszélt velem, és nem írt nekem levelet. Vagy ha igen, akkor nem láttam. Ha valakit keresztülvittem volna ezen az egészen, mindent megtennék, hogy segítsek. Komoly károkat okozott nekem, és még mindig nem épültem fel teljesen a sérüléseimből" - mondta Adam a lapnak.  Hozzátette, amíg ott voltam, Nicky Butt megkérdezte a rendőrséget , hogy kapcsolatba léphet-e vele, ő beleegyezett, de azóta sem hallott felőle."

„A csavarok sokat segítettek, 13 hónap után egyértelmű volt, hogy nem fogom tudni elvégezni a munkát. Fizikailag elég megterhelő, és már nem tudtam megcsinálni. Az életem nagyon gyorsan megváltozott."

Adam azt mondja, nem emlékszik semmire sem a balesetről, sem annak közvetlen következményeiről. Azóta nem motorozott. Hozzátette: „Úgy látszott a helyszínen, hogy Butt nagyon aggódott, feltartotta a kezét, elfogadta, hogy az ő hibája, és azt mondta, hogy nem látott engem. Csak azt nem tudom, hogy nem látott engem. Tisztában vagyok vele, hogy nem szándékosan ütött el.

Nicky Butt
Adam a munkáját is elvesztette a baleset miatt
Fotó: The Sun 

„Sokféle érzelmen mentem keresztül vele kapcsolatban. Amikor fáj a lábam, dühös vagyok rá és arra, ami történt. Jól vagyok, ha csak rövid távolságokat gyalogolok, de a hosszú séták fájdalmat okoznak. Fájdalomcsillapítót szedek, és gyakran fel kell pólcolnom a lábamat, mert bedagad."

Nicky Butt labdarúgó beismerte, hogy a gondatlan vezetésével súlyos sérülést okozott. 

A Manchester United legendája akár két év börtönbüntetésre, és pénzbírságra is számíthat, illetve ideiglenes vezetési tilalmat is kapott.

 A exfutballista - aki jelenleg a Salford City tulajdonosa - védője, John Dye szerint a védence egyértelműen megbánást tanúsított.

A sztárfocisták élen járnak a közúti balesetek okozásában

Mivel a focisták is csak emberek, sajnos bőven akad olyan eset, amikor Nicky Butthoz hasonlóan súlyos balesetet okoztak a sportolók. A hollandok legendás focistája, a BL-győztes Patrick Kluivert például semmiből nem tanult.

Előbb 1995 szeptemberében a megengedett sebességnél jóval gyorsabban hajtva balesetet okozott, aminek következtében a másik autó sofőrje életét vesztette, a mellette ülő nő pedig komoly sérüléseket szenvedett. Az amszterdami bíróság akkor három hónap börtönre - két évre felfüggesztve - és 240 óra közmunkára ítélte, a gépjárművezetői engedélyét pedig 18 hónapra bevonták.

Mondihome Kayserispor v Yukatel Adana Demirspor - Turkish Super Lig, Patrick Kluivert
Patrick Kluivert ma már biztosan óvatosabban vezet
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2023 Anadolu

2001-ben ennek ellenére újra nagyot hibázott, igaz nem okozott balesetet, de egy étterméből hajtott hazafelé, amikor a rendőrök megállították, s a szonda a megengedettnél magasabb alkoholszintet jelzett.

Luke McCormick esetét is lehetetlen sajnos elfelejteni. 2008-ban az angol másodosztályú bajnokságban szereplő Plymouth Argyle játékosa a terepjárójával összeütközött egy személyautóval. 

Két gyermek, egy 8 és egy 10 éves fiú meghalt, míg a 37 esztendős sofőr súlyos sérüléseket szenvedett.  A balesetet McCormick okozta, aki sértetlenül megúszta az ütközést.

A korábbi brazil válogatott Edmundót négy és fél év börtönbüntetésre ítélték, 

1995-ben három ember halálát okozta egy balesetben.

 Az „Állat” becenevű játékosnak csak az éjszakákat kellett börtönben töltenie, pedig ittasan vezetve okozott közlekedési balesetet. Edmundo a gépkocsijába beszerelt légzsáknak köszönheti, hogy könnyebb sérüléssel megúszta, csupán homlokát kellett tíz öltéssel összevarrni. Elmondása szerint mielőtt autóba ült volna, két pohár sört fogyasztott.

A 60-szoros ír válogatott labdarúgót, Shane Duffyt idén vették őrizetbe, mert ittas vezetés miatt okozott balesetet. A 32 éves Duffyt a Norwich melletti Hethersettben tartóztatták le, miután két jármű ütközött, az egyik autót az ír futballista vezette, aki ráadásul ittas állapotban volt.

"A norfolki rendőrség szóvivője elmondta: A rendőrséget május 6-án, hétfőn 21:05-kor hívták a Queen's Roadra, Hethersett államban, miután két jármű ütközéséről érkeztek jelentések.

A mentők a helyszínre érkeztek, és egy 30 év körüli férfit ittas vezetés gyanúja miatt letartóztattak. "A tettest a Wymondhami Rendőrségi Nyomozóközpontba szállították kihallgatásra. Senki sem sérült meg a balesetben" - olvasható a jelentésben.

Igazán friss történet a belga élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Royal Antwerp 22 éves játékosa, Eliot Matazónak az esete. A belga játékos elütött egy kerékpárost az autójával, aki a súlyos balesetben az életét vesztette.

Az első vizsgálatok szerint a kerékpárost megvakíthatta a nap, és emiatt áthajtott a piros lámpán. Ahogy az ilyen típusú baleseteknél lenni szokott, a Monaco kölcsönjátékosaként szereplő Eliot Matazón azonnali alkohol, - és drogtesztet végeztek, amik negatívak lettek. Az ő esetében semmi sem utal arra, hogy túl nagy sebességgel haladt volna. A belga klubjának a beszámolója szerint meg kell várni a részletes kivizsgálást, beleértve a tanúk vallomását is, de elsőre mindenképp sajnálatos balesetnek tűnik az eset. A Royal Antwerp hozzátette, hogy részvétét fejezi ki a kerékpáros családjának.

A gyorshajtás és egy felrobbanó kerék okozta 2019-ben José Antonio Reyes, korábbi spanyol válogatott labdarúgó halálát. 

José Antonio Reyes
José Antonio Reyes nem élte túl a balesetet
Fotó: LAGENCIA GROSBY / BACKGRID

A 35 éves játékos a rendőrségi vizsgálat szerint 237 kilométer/órával száguldott otthona, Utrera közelében az autópályán, amikor Mercedesének az egyik gumija kidurrant. A kocsi letért az útról, felborult és kigyulladt. A szélső edzésről tartott hazafelé, a balesetben meghalt egy családtagja is,

 egy másikat pedig súlyos sérülésekkel kórházban ápoltak.

Itthon sem úszták meg a focisták a súlyos baleseteket

2009-ben 

Bodnár László, a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott Debrecen labdarúgója halálra gázolt egy kerékpárost Nyírbátorban.

 A válogatott védő éppen szüleihez tartott Mátészalkára, amikor a baleset történt. A rendőrség első vizsgálatai szerint Bodnár volt a hibás, járművével nem a látási viszonyok szerinti sebességgel közlekedett, amikor elütötte a láthatósági mellényt viselő kerékpárost.

A férfiról a későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy erősen ittas volt, illetve a felezővonal mellett haladt biciklijével. Bodnárt megszondáztatták a helyszínen, de a teszt nem mutatott ittasságot.

90498140, Bodnár László
Bodnár László is halálos balesetet okozott
Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

A Nyíregyházi Városi Bíróság végül bűnösnek találta Bodnár Lászlót halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, és egy év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását egy évre felfüggesztette. A válogatott hátvéd akkor mellékbüntetésként 250 ezer forint pénzbüntetést kapott, illetve másfél évre eltiltották a közúti járművezetéstől.

A magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya, Bicskei Bertalan volt a vétkes annál a balesetnél, mikor autójával felperdült a járdára, elütött egy idős embert, aki belehalt sérüléseibe. 

A 2011-ben elhunyt szakember után nem is vezetett autót.

Súlyos közlekedési balesetet okozott tavaly Carlos Auzqui, a Ferencváros 30 esztendős argentin légiósa is, aki kidöntött egy közlekedési táblát és egy betonoszlopot.

"Carlos Auzqui nehezen tudott napirendre térni a Kisvárdán történtek és a keretből való kikerülés miatt. A játékos a baleset után súlyos pénzbüntetést fog kapni, a Ferencvároshoz méltatlan viselkedése miatt" – közölték akkor a Fradinál az esetről.

A legnagyobb sport balesetek, avagy sportolók, akik rosszul jártak a közúton

Természetesen nemcsak labdarúgók okoznak sajnálatos módon súlyos közúti baleseteket.

A 33 éves amerikai bunyós, Jermall Charlo Houstonban kocsikázott a Lamborghinijével, amikor egy másik járműnek ütközött idén. Charlo az esetet követően összeszólalkozott a másik autó sofőrjével, majd elhajtott a helyszínről. A sportolót üldözni a kezdték a rendőrök, ő azonban rá sem hederített a szirénázásra egészen addig, amíg egy piros lámpánál meg nem tudták állítani.

Jermall Charlo
Jermall Charlót őrizetbe vették 
Fotó: Twitter/X

Charlot természetesen azonnal őrizetbe vették és kiderült, hogy alkohol volt a szervezetében. Az ittas vezetésért és a baleset helyszínéről való elmenekülésért letartóztatott ökölvívót végül 9500 dolláros óvadék fejében kiengedték.

Nem úszta meg ilyen könnyen Dan Snyder, az NHL-ben szereplő Atlanta Thrashers tehetséges jégkorongozója, aki hat nappal azután életét vesztette, hogy súlyos autóbalesetet szenvedett a klubtársával, Dany Heatleyvel.

A Heatley által vezetett Ferrari egy éles kanyarban 130 km/órás sebességgel egy kőfalnak csapódott, és darabokra tört. A két hokis kirepült a járműből. A sofőr viszonylag szerencsésen megúszta: 

eltörött az állkapocscsontja és hastáji zúzódásokat szenvedett. Utasát viszont agykárosodás érte, és az orvosok megfeszített munkával sem tudták megmenteni az életét.

Dan Snyder
Dan Snyder életét már nem sikerült megmenteni 
Fotó: Atlanta Thrashers - The Hockey Chronicle 

2005-ben autóbalesetet szenvedett Otylia Jedrzejczak, a lengyelek korábbi világklasszis úszója is, akit súlyos állapotban kezeltek a kórházban. 

Az olimpiai aranyérmes sportoló öccse életét vesztette az ütközés következtében. Az autót Jedrzejczak vezette, s Varsó közelében egy fának ütközött, amikor egy másik járművet próbált megelőzni. 

Az úszónő 270 óra közmunkára kényszerült.

2012-ben vesztette életét közúti balesetben az osztrák sí válogatott tehetsége, Björn Sieber. A hírek szerint árokba hajtott autójával és a helyszínen életét vesztette. A 23 éves sportoló éppen azon a héten állt volna rajthoz a söldeni világkupán.

A szövetség szerint ő volt az egyik legtehetségesebb újonc a csapatban és szép jövő előtt állt. A junior válogatottban, 2009-ben szerzett egy világbajnoki ezüstöt, egy évvel korábban pedig bronzérem került a nyakába.

Hová vezethet a nemtörődömség a közúton, ha híres sportolókról van szó?

Baleset és baleset között semmiképp nem lehet különbséget tenni az alapján, hogy egy átlagos állampolgár, vagy éppen egy híres sportoló okozta, mégis elkerülhetetlen. A híres sportolókat ugyanis mindenki ismeri, hatalmas rajongótáborral rendelkeznek, felismerik őket az emberek.

Természetesen a sajtó is kiemelten foglalkozik egy-egy esettel, ha valamelyik híres játékos, versenyző követte el, mivel az olvasók kíváncsiak rá. Ez nem is meglepő, mivel ilyenkor sokkal sebezhetőbb egy sportoló, tudat alatt is azt érezzük, hogy lám, hiába sztár, ő is csak egy közülünk, ő is tud hibázni.

A sportolóknak azonban sokkal nagyobb a felelősségük, mint egy átlagembernek. Ugyanis, ha azt látják a rajongók, hogy nem tartják be a szabályokat, a sebességhatárokat, figyelmetlenek, akkor, ha nem is utánozni akarják majd, de úgy lesznek vele, amennyiben nekik lehet, akkor nekünk is. 

Ezért is különösen fontos, ahogy Nicky Butt esetében is, hogy ne próbáljanak kibújni a felelősség alól, csak azért, mert ismertek, vagy mert sok pénzük van, hanem vállalják a tetteik következményeit.


 

Mindent egy helyen az Eb-ről