Kemény nyugdíjreformba kezdtek a görögök

Vágólapra másolva!
A görög kabinet, az Európai Unió és az IMF által megkövetelt hároméves szigorú reformcsomag keretében hétfőn elfogadta a nyugdíjrendszer átfogó átalakításáról szóló törvénytervezetet.
Vágólapra másolva!

A tervezett nyugdíjreform keretében, amely ellen a szakszervezetek máris tiltakozási hullámot helyzetek kilátásba, fokozatosan 60 évre emelik a korkedvezményes nyugdíj alsó korhatárát, s 10 év alatt fokozatosan felemelik a jelenleg 65 éves rendes nyugdíjkorhatárt is.

A tervezet értelmében, elsősorban a magas nyugdíjjal rendelkezők körében, visszafogják a kifizetéseket, és a jelenlegi 13 nyugdíjalap helyett hármat hoznak létre: egyet a bérből és fizetésből élők, egyet a vállalkozók, egyet pedig a agrárgazdálkodók számára.

A változtatások többsége a jövő évtől, fokozatosan, 2018-ig lép hatályba. "A rendszer 2011 után összeomlott volna. Ha nem cselekszünk, nem lesznek nyugdíjak" - jelentette ki Andreasz Loverdosz munkaügyi miniszter.

A törvénytervezet az AFP értesülése szerint leghamarabb a héten kerül a görög parlament elé. A szavazásra várhatóan még májusban sor kerül.