Ha fejen állunk, soványabbnak látszunk - meglepő érzékcsalódások képei

Vágólapra másolva!
Egy egyszerű trükkel könnyedén soványabbnak tűnhetünk a fényképeinken. Nem kell mást tennünk, mint a feje tetejére állítani a portrénkat, és rögtön vékonyabbnak látszik az arcunk.
Vágólapra másolva!

Az angolul fat face thin illusion-neknevezett optikai csalódás megalkotása a brit York Egyetemen dolgozó pszichológus, Peter Thompson nevéhez fűződik. Thompson megállapította, hogy ha egymás mellé helyezzük az eredeti portrét és a fejtetőre fordított változatát, akkor a megfordított képen soványabbnak és hosszúkásabbnak látjuk az arcot.

Az illúzió azon a tényen alapszik, hogy az arc formáját különböző pontokhoz viszonyítva érzékeljük, mint például a száj vagy a szemek. Ezeknek a viszonyítási pontoknak a megfordulása azonban megzavarja az érzékelésünket.

Forrás: AFP

Thompson alkotta meg a Margaret Thatcher-féle illúziót is. A kutató megállapította, hogy a feje tetejére fordított portréba behelyezett, valódi irányba álló szem és száj olyan arcot eredményez, amely első ránézésre normálisnak tűnik. Az illúziót legelső alkalommal Margaret Thatcher, egykori brit miniszterelnök fényképével szemléltette, ezért nevezték el róla a jelenséget.

Forrás: AFP

A bal oldali a módosított kép

Ugyanezt a képet helyes irányba fordítva már egy kevésbé vidám, torz arcot kapunk.

Forrás: AFP