Vágólapra másolva!
Elmarad az Magyar Labdarúgó Szövetség május 29-ei alapszabály-módosító közgyűlése, mert a küldötteket delegáló sportszervezeteknek nem postázták idejében az eseményre szóló meghívókat. Csányi Sándor korábban az alapszabály-módosítához kötötte, hogy elvállalja a szövetség vezetését.

A szabályzat szerint a sportszervezeteket harminc nappal a közgyűlés előtt kell hivatalosan értesítenie az MLSZ főtitkárának, aki ezt elmulasztotta.

A május 29-ei közgyűlés időpontját az MLSZ elnöksége már Kisteleki István februári távozása után kitűzte, eredetileg ekkor akarták megválasztani a szövetség új elnökét. Az egyetlen - akkor még nem hivatalos - jelölt, Csányi Sándor azonban túl sokáig gondolkodott a felkérés elvállalásán ahhoz, hogy ezt az időpontot tartani lehessen. Szerepvállalását Csányi az alapszabály megváltoztatásához kötötte, ezért Nemes Ferenc ügyvezető elnök április 28-án bejelentette, hogy május végén nem tisztújító, hanem alapszabály-módosító közgyűlést tartanak, az elnökség megalakulását pedig június végére ígérték.

A főtitkárnak ezt követően kellett volna elküldenie az értesítéseket, ami végül csak a múlt pénteken történt meg, a közgyűlés időpontját ezért a szerdai elnökségi ülésen várhatóan június 14-re módosítják.

"Törvényességi akadályok merültek fel, nem tudtuk tartani a jogi határidőket" - reagált Helmeczy László alelnök az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy valóban a meghívók kiküldésének elmulasztása miatt marad-e el a május 29-ei közgyűlés. Kerestük Róka Géza főtitkárt is, őt azonban nem tudtuk elérni.

A szövetség alapszabályát azért kell módosítani, hogy Csányi a saját elképzelései szerint vezethesse az MLSZ-t. Az OTP elnök-vezérigazgatója a pénteken benyújtott tervezet alapján jelentős változásokhoz köti a poszt betöltését. A irányítást központosítaná, a jelenleg tizenöt tagú elnökség kilenc fővel működne a továbbiakban, s a mostani modellel szemben csak egy-egy tagot delegálnának a profik és az amatőrök. A megyei szövetségek önálló jogi személyisége is megszűnne, vezetőit az eddigi választások helyett az elnökség nevezné ki.