Rájöttek, mitől robbannak fel a mobilok

Vágólapra másolva!
A Cambridge Egyetem kutatói bejelentették, hogy rájöttek, mi okozhatja a laptopokban, mobiltelefonokban alkalmazott lítium-ion akkumulátorok túlmelegedését és esetleges kigyulladását. A probléma okozójának felismerése révén megnyílhat az út a biztonságosabb áramforrások gyártása előtt.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években számos alkalommal járták be a világsajtót olyan esetekről szóló hírek, amelyek laptopok vagy mobiltelefonok akkumulátorainak kigyulladásáról, felrobbanásáról szóltak.

Kitüremkedések okozzák a gondot

A brit egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint a lítium telepek működési jellegéből adódik egy fontos hátránya: az áramforrások szén anódjain a töltési és lemerülési ciklusok váltakozása során dendritek, apró kitüremkedések rakódhatnak le a lítiumból, amelyek rövidzárlatot okozhatnak a telep áramköreiben, túlmelegedést vagy akár gyulladást is okozva.

Ez a jelenség különösen akkor jelentkezik, ha az adott akkumulátort gyorstöltéssel látják el energiával. Az ilyen típusú akkumulátorok esetében a működés - ahogy arra nevük is utal - a lítium ionok áramlásán alakul, amelyek a pozitív és negatív elektródák közt vándorolva, utóbbinál pedig leadják elektronjukat, vagyis az általuk tárolt töltést.

Orvosolni kell a tűzveszélyességet

Annak érdekében, hogy a jövőben nagyobb kapacitású lítium-ion akkumulátorokat lehessen legyártani - amely a hordozható eszközök üzemidejének növelése mellett az elektromos autók fejlesztésében is kulcsfontosságú - megoldást kell találni a tűzveszélyesség problémájára - nyilatkozta a Cambridge Egyetem professzora, Clare Grey.

Bár megoldást még nem találtak az akkumulátorok gyulladását is okozni képes rövidzárlatokra, mágneses megrezonancia spektroszkópia alkalmazásával legalább már arra módot találtak, hogy vizsgálni tudják a dendritek kialakulását, ezáltal elősegítsék a jelenség megelőzésére szolgáló megoldás kifejlesztését is.