Több sorozat búcsúzik a képernyőtől

Vágólapra másolva!
Az amerikai tévécsatornák mostanában döntenek arról, hogy a számtalan pilot közül melyikből legyen sorozat - ezzel párhuzamosan a nemigen nézett vagy már túlfutott produkciókat pedig elkaszálják. Nem kértek többet a Hősök-ből, az Esküdt ellenségek-ből és a Dokik-ból sem, de ezeken kívül is van még pár széria, melyet ebben az évadban láthattak utoljára a nézők. Összeállításunkban a kaszát kapott sorozatokból válogattunk, ezért nem szerepel itt például a Lost, amely az alkotói koncepció miatt ér véget.  
Vágólapra másolva!

Hiába sikeres egy amerikai tévésorozat Norvégiában vagy Argentínában, hiába kedvelik ezrek szerte a világon, minden széria sorsa az amerikai nézettségtől függ - ha pedig túl drágák lesznek az évről évre többet kérő főszereplők, ha egyre nehezebb kitalálni fordulatokat, cselekményeket, és így az amerikai közönség elfordul a produkciótól, akkor eljön az a tavasz, amikor a megrendelő tévétársaságnak már nem éri meg képernyőn tartani a produkciót. Ha már a reklámozók sem kapkodnak az epizódokat megszakító reklámidőért, akkor vége, hiába nézné tovább sok tévéző szerte a világban.

Tim Kring látványos sorozata, a Hősök, az első évadban közel 14 millió amerikai tévézőt szórakoztatott hetente, ám idővel zuhant a nézettség, a negyedik évadra például már csak 5,2 milliós volt az átlag. A Dokik a második szezonban voltak a legerősebbek, 16 millióan derültek a kórházi kavaráson, ám a kilencedik évadra - amelyet a hívek szerint már el sem kellett volna indítani - 3,8 millióra csökkent azok száma, akik nem akarták kihagyni a heti Scrubs-adagot. Minden sorozat véget ér egyszer - lássuk, idén mely kedvencekről búcsúzunk!

-------------------------------------

Hősök

A misztikus történet ötödik évadját már nem kérte az NBC, annak ellenére, hogy korábban a szereplők (többek között a Tracy Strausst játszó Ali Larter és a Matt Parkman bőrébe bújt Greg Grunberg) is biztatóan nyilatkoztak a folytatásról. Május 18-án a sorozat ötletgazdája, Tim Kring ki is adott egy csalódott hangú közleményt, melyben megígéri a rajongóknak, hogy életben tartja a Hősök-univerzumot - ami, ha mással nem is, a produkció alapján készült képregényekkel még sikerülhet neki.

Forrás: NBC

-------------------------------------

Esküdt ellenségek

Az NBC - a korábbi hírekkel ellentétben - az Esküdt ellenségek újabb évadját sem rendelte meg, amivel a produkció pedig megelőzhette volna a Gunsmoke-ot a főműsoridőben leghosszabb ideig futó drámai sorozatok versenyében. Húsz évad mindenesetre így is szép eredmény, és a rekord beállítása is megvolt, csak a megdöntése nem sikerült - bár talán van még remény, hisz a fő alkotó, Dick Wolf épp különféle kábeladóknál házal sorozatával.

Forrás: NBC

-------------------------------------

Dokik

A főszereplő, Zach Braff már korábban bejelentette a Twitteren, de az ABC csak a múlt héten tette hivatalossá: a Dokik kilenc évad után búcsúzik a képernyőtől. A döntés bizonyára a rajongóknak sem okoz túl nagy traumát, hisz az utolsó szezonra gyakorlatilag az összes főszereplő távozott, az új helyzetet és az új karaktereket amúgy is nehezen szokták meg a nézők - a show-t ráadásul már el is kaszálták egyszer, de akkor - a hetedik évad után - az ABC átvette az NBC-től. A Dokik-ról külön cikkben is megemlékeztünk.

Forrás: NBC

-------------------------------------

A jövő emlékei

Az eredetileg FlashForward címen futó sorozatot indulásakor a Lost utódjának kiáltották ki, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - a misztikus szál (egy adott pillanatban mindenki belelát a jövőbe) ugyan erős volt, de a karakterek mélysége és a történet ötletes alakítása hiányzott. A nézettség csökkenése ellen kreatív szünettel dolgoztak az írók, de nem sokra jutottak. A rajongóknak rossz hír, hogy - az Oliviát játszó Sonya Walger E! Online-nak tett nyilatkozata szerint - a fináléval nem is lesz minden szál elvarrva.

Forrás: ABC

-------------------------------------

24

Idén Jack Bauer is leteszi a fegyvert, a Fox akciódrámája ugyanis a nyolcadik évaddal, május 24-én véget ér - igaz, a búcsú nem végleges, a történet a tervek szerint egy mozifilmmel folytatódik. Arról már viszonylag hamar szó esett, hogy a jelenlegi szezonnal a széria eltűnik a képernyőről, a főszereplő, Kiefer Sutherland azonban így is lemaradt a sorozat végéről: mint a Zap2It nevű tévés honlapnak elmondta, senki nem szólt neki, hogy az adott jelenet lesz az utolsó, azt hitte, legalább egy snitt van még hátra.

Forrás: Fox

-------------------------------------

Ugly Betty

Nálunk az RTL Klub még Címlapsztori címmel adta a sorozatot (akkor megbukott), a Viasat3 pedig Ki ez a lány? címmel próbálkozik vele. A kolumbiai eredetire épülő (és számos, más országbeli remake-et is felvonultató) Ugly Betty az Egyesült Államokban négy évadot és egy internetalapú spin-offot ért meg, eközben számos sztárvendéget is bevonzott: feltűnt a produkcióban többek között Victoria Beckham, Lindsay Lohan, Lucy Liu, Naomi Campbell és Gene Simmons.

Forrás: ABC

-------------------------------------

Gyilkos számok

Hat évad után kaszálta krimisorozatát a CBS, így Don Eppes FBI-ügynök (a Miért éppen Alaszka? dokija, Rob Morrw) és matekzseni öccse, Charlie (David Krumholtz) már nem számolgatnak tovább. Azt ennyi idő alatt sem tudtuk megfejteni, hogy a magyar cím mire utal, hisz a sorozatban nem a számok gyilkoltak, éppen hogy segítségükkel sikerült felgöngyölíteni számos bűnügyet.

Forrás: CBS

-------------------------------------

Döglött akták

A CBS másik krimisorozata is eltűnik a süllyesztőben - a csatornán futó misztikus széria, A médium viszont továbbra is műsoron marad, amit sok kritikus és néző nem ért. A Döglött akták középpontjában álló rendőrségi osztály mindenesetre így is hét évadon keresztül nyomozott régi, megoldatlan ügyekben, melyek aktái már évtizedek óta álltak a raktár polcain.

Forrás: CBS

-------------------------------------

Szellemekkel suttogó

Május 17-én még arról számoltunk be, hogy A médium mellett a CBS másik misztikus sorozata, a Szellemekkel suttogó is folytatódhat, a csatorna azonban már másnap bejelentette, hogy mégsem. A halottakkal kommunikáló Melinda Gordon (Jennifer Love Hewitt) - állítólag valós eseményeken alapuló - történetei így az ötödik évaddal érnek véget. Azonban fordulat még lehet.

Forrás: CBS

-------------------------------------

Melrose Place

A Beverly Hills 90210 újrája, vagyis a 90210 után a Melrose Place remake-je (pontosabban folytatása) is leszerepelt. A gyenge nézettségi adatok miatt a kasza már az indulás óta ott lebegett a sorozat felett, amin a régi sztár, Heather Locklear szerepeltetése sem segített sokat - a széria így csupán egyetlen évadot ért meg.

Forrás: CW

-------------------------------------

Trauma

A TV2 május 21-től adja a Traumá-t, amely mentősök mindennapjait mutatja be, a Harmadik műszak-éhoz hasonló hangulatban. Reményteljes sorozatként indult az NBC-n, az első évad azonban nem hozta a kívánt nézettséget - a második így már nem is jöhet. Sikere nálunk még kérdéses, de orvosi sorozatként kellő számú nézőre számíthat.

-------------------------------------

Mercy angyalai

Nálunk a TV2 adja az eredetileg csak Mercy címet viselő Mercy angyalai-t is, amely más hasonlóságokat is mutat a Traumá-val: ugyancsak egy orvosi sorozat, amely az NBC-n indult 2009 őszén. Az alacsony nézettség miatt szintúgy nem kér belőle második évadot a csatorna - a május 12-i első rész nálunk sem került be az adott hét harminc legnézettebb műsorába.

Forrás: NBC