"A magas zsírtartalmú ételeket fogyasztók légútjaiban több neutrofil fehérvérsejt van, szemben a kevés zsírt fogyasztókéval" - mutatta be eredményeit Dr. Lisa Wood, az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatója az ATS 2010 Nemzetközi Konferenciáján, New Orleans-ban. - "A több zsírt fogyasztókban az albuterol (ez az asztmagyógyszerek hatóanyaga) belégzése után három-négy órával a tüdőben már nem tapasztalható a gyógyszerre adott reakció."
Az utóbbi évtizedekben az asztma előfordulása a nyugati társadalmakban drasztikus növekedést mutat. Feltételezik, hogy ebben szerepe van a nyugati típusú étrendnek, mely jóval több zsírt tartalmaz, mint a tradicionális diéta. Ismert, hogy a magas zsírtartalmú étrend gyulladást kelt, azonban a légutakra való hatást eleddig senki nem vizsgálta.
A kutatók 40 asztmás beteget tanulmányoztak, akik véletlenszerűen magas zsír- és kalóriatartalmú (gyorséttermi menük), illetve alacsony kalóriatartalmú (pl. diétás joghurt) ételeket kaptak. Az ételek elfogyasztása előtt, illetve négy órával később az alanyokból köpetmintát vettek.
A magas zsírszintű ételt fogyasztók légúti váladékában megemelkedett a neutrofil fehérvérsejtek mennyisége, melyeket a TLR4 génnel mutatnak ki. A TLR4 egy sejtfelszíni receptor, melyet az étellel bevitt zsírsavak aktiválnak, ezáltal kényszerítve a sejteket a gyulladásos válaszra, hasonlóan ahhoz, mintha kórokozó hatolt volna be. A magas zsírtartalmú ételek ugyanakkor gátolják az asztmagyógyszer légcsőtágító hatását, mely megállapítás a kutatókat is meglepte.
A mechanizmus hátterének magyarázata további vizsgálatokat igényel. A kutatók a továbbiakban annak vizsgálatát tervezik, hogy a zsíranyagcserét befolyásoló gyógyszerek miként befolyásolják a zsírban gazdag ételek légutakra gyakorolt hátrányos hatását. A vizsgálatnak a későbbiekben a ma alkalmazott terápiás módszerekre is hatása lehet.