A magas zsírtartalmú ételek az asztmások ellenségei

Vágólapra másolva!
Egy új kutatás szerint az asztmában szenvedők inkább kerüljék a magas zsírtartalmú ételeket. A sok zsírt fogyasztó asztmás betegeknél az étkezés után pár órával légúti gyulladás tapasztalható, ráadásul csökken az asztmagyógyszerek hatékonysága is.
Vágólapra másolva!

"A magas zsírtartalmú ételeket fogyasztók légútjaiban több neutrofil fehérvérsejt van, szemben a kevés zsírt fogyasztókéval" - mutatta be eredményeit Dr. Lisa Wood, az ausztrál Newcastle-i Egyetem kutatója az ATS 2010 Nemzetközi Konferenciáján, New Orleans-ban. - "A több zsírt fogyasztókban az albuterol (ez az asztmagyógyszerek hatóanyaga) belégzése után három-négy órával a tüdőben már nem tapasztalható a gyógyszerre adott reakció."


Az utóbbi évtizedekben az asztma előfordulása a nyugati társadalmakban drasztikus növekedést mutat. Feltételezik, hogy ebben szerepe van a nyugati típusú étrendnek, mely jóval több zsírt tartalmaz, mint a tradicionális diéta. Ismert, hogy a magas zsírtartalmú étrend gyulladást kelt, azonban a légutakra való hatást eleddig senki nem vizsgálta.


A kutatók 40 asztmás beteget tanulmányoztak, akik véletlenszerűen magas zsír- és kalóriatartalmú (gyorséttermi menük), illetve alacsony kalóriatartalmú (pl. diétás joghurt) ételeket kaptak. Az ételek elfogyasztása előtt, illetve négy órával később az alanyokból köpetmintát vettek.


A magas zsírszintű ételt fogyasztók légúti váladékában megemelkedett a neutrofil fehérvérsejtek mennyisége, melyeket a TLR4 génnel mutatnak ki. A TLR4 egy sejtfelszíni receptor, melyet az étellel bevitt zsírsavak aktiválnak, ezáltal kényszerítve a sejteket a gyulladásos válaszra, hasonlóan ahhoz, mintha kórokozó hatolt volna be. A magas zsírtartalmú ételek ugyanakkor gátolják az asztmagyógyszer légcsőtágító hatását, mely megállapítás a kutatókat is meglepte.


A mechanizmus hátterének magyarázata további vizsgálatokat igényel. A kutatók a továbbiakban annak vizsgálatát tervezik, hogy a zsíranyagcserét befolyásoló gyógyszerek miként befolyásolják a zsírban gazdag ételek légutakra gyakorolt hátrányos hatását. A vizsgálatnak a későbbiekben a ma alkalmazott terápiás módszerekre is hatása lehet.