Vágólapra másolva!
A focivébén induló válogatottak szövetségi kapitányainak június elsején éjfélig kellett leadniuk 23 fős, végleges keretüket. Bár csak pár játékost kellett kihúzni az előzetes névsorból, Lippi, Capello és Maradona még így is okozott meglepetést, az észak-koreaiak pedig ravaszul megkerültek egy FIFA-szabályt.
Vágólapra másolva!

A vb-résztvevő országok kapitányainak májusban kellett leadniuk a bővebb kereteket, majd ebből kellett kiválogatni a végleges, 23 fős névsort. Változtatási lehetőség még mindig van, legkésőbb 24 órával az első mérkőzés előtt még cserélhetnek játékost a csapatok, de csak ha orvosi papírokkal tudják igazolni a sérülést.

Lippi variál, Landreau megint hoppont maradt

Több keretszűkítést így is sérülések döntöttek el, így járt a német Joachim Löw is, akinek a bővebb keretében ott volt Michael Ballack, Christian Träsch és Heiko Westermann is, akik később egymás után kidőltek a sorból. Így aztán a középpályán nem lesz sok választási lehetőségük a németeknek, akiknek ebben a csapatrészben Bastian Schweinsteiger és Piotr Trochowski kivételével csupa olyan játékos áll a rendelkezésükre, akik tíznél kevesebbszer voltak válogatottak.

Francia részről Raymond Domenech nem hagyta az utolsó pillanatra a keretszűkítést, már május 17-én 24 főre csökkentette a létszámot, az utolsó kimaradó személyéről pedig itt is egy sérülés döntött. A védekező középpályás Lassana Diarra betegsége azt jelentette, hogy a keretből ő marad otthon. Az eredetileg meghívott négy kapusból végül Mickael Landreau maradt ki, aki két éve, az Eb előtt is így járt.

Vicente del Bosque, a spanyolok mestere már május közepén véglegesítette keretét, döntései között azonban akadt néhány meglepő húzás. Gesztusnak könyvelhetjük el, hogy harmadik számú kapusnak Víctor Valdést nevezte, aki korábban egyszer sem szerepelt a válogatottban. Az Európa-bajnok David Güiza és Marcos Senna mellőzése azonban mindenképpen meglepetés, még akkor is, ha utóbbi az egész szezonban sérüléssel bajlódott. Kevesen gondolták volna, hogy a Barcelona csatára, Pedro is kerettag lesz, hiszen Del Bosque eddig nem arról volt híres, hogy könnyű szívvel változtat a megszokott kereten.

Utóbbi fokozottan igaz Marcello Lippire, aki a négy évvel ezelőtt világbajnokságot nyert együttesből nyolc futballistát is magával visz Dél-Afrikába. Nem lesz viszont ott a tornán az a futballista, aki a legutóbbi vébén utoljára rúgott labdába: a Juventus balhátvédje, Fabio Grosso értékesítette a 2006-os döntő büntetőpárbajának utolsó tizenegyesét, és most szerepelt ugyan a bővebb keretben, de a szűkítést már nem úszta meg. Lippit számtalan kritika érte, mert nem változtat eleget a csapaton, végül azonban belelendült: Totti, Luca Toni, Giuseppe Rossi és Boriello sem lett kerettag, míg bekerült a genovai Bocchetti és Criscito, Bonucci a Bariból (mindhárman 23 évesek), Marchisio (24) a Juventusból, Pazzini (25) a Sampdoriából és Montolivo (25) a Fiorentinából.

Walcott gentleman maradt, Zizinho megsértődött

Fabio Capello az utolsó napon döntött a kimaradóról. Az angolok olasz edzőjének nem volt könnyű dolga, de kevesen gondolták volna, hogy nem számít Theo Walcottra. Az Arsenal szélsője jelentős érdemeket szerzett a selejtezőkben a horvátok elleni mesterhármasával, utána viszont sem címeres, sem klubmezben nem mutatott sokat. Rajta kívül még a balhátvéd Leighton Baines mellőzése lepte meg az angol híveket, hiszen eddig úgy tűnt, hogy Capello inkább őt preferálja, nem pedig az Aston Villa játékosát, Stephen Warnockot - végül mégis az utóbbi utazhat Dél-Afrikába.

Walcott méltósággal fogadta mellőzését: hivatalos közleményben tudatta, hogy bár csalódott, de tiszteletben tartja a döntést, és drukkol a válogatottnak.

A mexikóiak fiatal játékosa, Jonathan dos Santos apja már nem volt ilyen belátó. Miután a keretszűkítés áldozata lett, édesapja, Zizinho kijelentette, fia soha többé nem szerepel a válogatottban, mert szerinte nincsen 23 jobb játékos Jonathannál Mexikóban. Másik fia, Giovani viszont ott lesz a vébén.

A kapusként benevezett csatár

A dél-amerikai országok közül a brazilok semmit sem bíztak a véletlenre: Dunga már az első, bővebb kerethirdetés időpontjában megnevezte azt a 23 játékost, akire számít a tornán, ahogyan azt sem titkolta, hogy kik a tartalékok. Ronaldinho, vagy a Santos tehetsége, Neymar csak az utóbbi kategóriába tartozik.

Forrás: AFP
Cambiasso, Zanetti és Gabi Milito nélkül

Az argentinoknál Diego Maradona leginkább a harmincas keret kihirdetésekor okozott szenzációt azzal, hogy olyan klasszisokat hagyott ki, mint Javier Zanetti, Estebán Cambiasso vagy Gabriel Milito. Egy héttel később megnevezte azt a hét játékost is, akik a további keretszűkítés áldozatai lettek, és ismét tanújelét adta annak, hogy szívesebben szerepelteti a hazai bajnokságban szereplőket. Mással nehéz lenne magyarázni, hogy a Newcastle United tapasztalt légiósát, Fabricio Coloccinit kihagyta, bizalmat szavazott viszont a Colón 30 éves védőjének, Ariel Garcénak, akit egyszer fél évre eltiltottak kokainhasználat miatt.

A legfurcsább döntést azonban minden bizonnyal az észak-koreaiak szakvezetője, Kim Dzsong Hun hozta. A szabályok szerint legalább három kapust kell megnevezni a 23-as keretben, a KNDK azonban kifogott ezen a rendelkezésen. Az ázsiaiak harmadik számú kapusukként Kim Mjong Vont jelölték - aki a selejtezők során rendre csatárként lépett pályára.

www.global-soccer.eu