Megáradt patakok miatt telepítettek ki százakat Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Legalább 750 embert telepítettek ki Kelet- és Délnyugat-Szlovákiában a megáradt patakok miatt. A víz településrészeket öntött el, pincékbe tört be, utakat tett járhatatlanná. Legalább három települést elvágott a külvilágtól, van ahol áram sincs.
Vágólapra másolva!

Többszáz embert kellett kilakoltatni szerdára virradóra Kelet-, illetve Délnyugat-Szlovákiában, ahol a kiadós esőzések következtében megáradt kis folyók és patakok településeket öntöttek el.

Kelet-Szlovákiában, a kisszebeni járásban lévő, Jernye (Jarovce) melletti romatelep 150 lakóját az éjjeli órákban szállították el a helyi kultúrházba, mert a víz alá került telep lakhatatlanná vált. A víz a falu többi házát is veszélyezteti, ezért homokzsákokból töltést emeltek.

Kisszebenben a Tarca okoz gondokat. A városban és néhány közeli településen harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Peter Molcan polgármester szerint a város északi részén lévő házak pincéi már tele vannak vízzel.

Az eperjesi járásban fekvő Szinyén (Svinia) szintén víz alá került a romatelep, az ott lakó 500 embert ideiglenesen a helyi iskolában és kultúrházban helyezték el. A szomszédos bártfai járásban több patak is kilépett medréből, és a kora reggeli órákra elzártak a külvilágtól három települést: Kavicsost (Livov), Livóhutát (Livovská Huta) és Keresztfalut (Krízov). A három faluban áram sincs. Bártfa polgármestere az éjjeli órákban a város néhány részén vészhelyzetet hirdetett ki.

Délnyugat-Szlovákiában az újvári, a nyitrai és az aranyosmaróti járásokban okoz komoly problémákat a víz. Az Érsekújvárhoz közeli Hullon száz helyi lakost kellett a kultúrházban elhelyezni szerda reggel, mert házaikat elöntötte a víz. "Kora reggel átszakadt a helyi patak gátja, és három utca víz alá került" - közölte Pavol Gulás polgármester. A védekezésbe tűzoltók és katonák is bekapcsolódtak.

Érsekújváron az éjjel összeült a regionális válságstáb, hogy megvitassa a Nyitra megye egyes részein kialakult helyzetet. A helyszínre érkezett Robert Kalinák belügyminiszter is. A veszélyeztetett falvakba - elsősorban Érsekújvár környékén - katonákat irányítottak, hogy segédkezzenek a védekezésben.

A nyitrai járásban fekvő Gímesen már mindkét víztároló tele van, a helyzet kezd veszélyessé válni. A gátakat a katonák homokzsákokkal erősítették meg. Az Aranyosmaróthoz közeli Barslédecen kiömlött a helyi patak, s az utcákon 20-30 centiméteres víz áll.