Népszabadság: Június 28-án dönt államfőjelöltjéről a Fidesz

Vágólapra másolva!
A fideszes képviselők által alkalmasnak tartott, szóba jöhető köztársaságielnök-jelöltek közül fogja kiválasztani államfőjelöltjét a Fidesz június 28-i frakciülésén - írja a szerdai Népszabadság. A napilap szerint ezúttal nem rendez a párt szimpátiaszavazást, mint ahogy 2005-ben tette.
Vágólapra másolva!

Június 28-i frakcióülésén fog dönteni a Fidesz arról, kit jelöl államfőnek - írja a szerdai Népszabadság. A napilap úgy tudja: bár szóba került, ezúttal nem kérdőíves szimpátiaszavazással dönt majd a párt arról, ki legyen a köztársaságielnök-jelöltje, hanem Lázár Jánost bízta meg Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy gyűjtse össze a képviselőcsoport tagjaitól a szóba jöhető jelöltek nevét, és ebből a névsorból fog választani a frakció június végén.

Sólyom László államfő öt évre szóló mandátuma augusztus 5-én lejár, ezért az Országgyűlésnek legkésőbb július 6-ig meg kell választania az új államfőt. A Fidesz 2005-ben országos szimpátiaszavazást rendezett az államfőválasztás előtt, arra voltak kíváncsiak, a választók ki találnak a legalkalmasabbnak a posztra. A Fidesz a lista élére az akkor távozó Mádl Ferenc nevét tette, őt követte Sólyom László, de miután Mádl bejelentette, hogy a következő ciklusban már nem szeretne elnök lenni, így a Fidesz a második helyen végzett Sólyom Lászlót jelölte.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a választások második fordulója után a Tv2-nek adott interjújában jelentette, hogy "ha úgy fogalmazza meg a kérdést, hogy Sólyom László a következő években a köztársasági elnök lesz-e, akkor azt a választ adnám, hogy szerintem nem, nem ő lesz" Hozzátette, hogy személy szerint ő nagyra becsüli Sólyomot, és arról nem beszélt, hogy kik jöhetnek szóba lehetséges jelöltként. Erről a nyilatkozatról Szijjártó Péter szóvivő azt mondta: ez pusztán Pokorni magánvéleménye volt.

A Népszabadság szerdán egy név nélkül nyilatkozó fideszes politikust idézve azt írta: ha a Fidesz valóban nem szeretné Sólyom Lászlót a következő ciklusra is megválasztani, kockázatos lenne a nemzeti konzultáció, mivel Sólyom népszerű. A Népszabadság információi szerint az esélyesek között van Schmitt Pál házelnök és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.