Vágólapra másolva!
Online csalók és kártevők terjesztői is használatba vették a Facebook nemrég bevezetett, bármely oldalra beágyazható "tetszik" (like) gombját.
Vágólapra másolva!

A Guardian híre szerint a közösségi oldalon elsősorban cikkek, videoklipek, blogbejegyzések népszerűsítésére szolgáló funkciót az internetes bűnözők is elkezdték használni. A "tetszik" gomb ugyanis egyszerű Javascript-kódokkal trükközve ugyanis többek közt kártevők terjesztésére is használható.

A Facebookon a múlt hét során elsőként olyan trükkös kódok jelentek meg, amelyek egy-egy szájt népszerűsítését végezték el meglehetősen agresszív módon: ha valaki "lájkolta" ezeket, az oldal ajánlóját összes ismerősének továbbította a rendszer. Ugyanakkor biztonsági szakértők szerint jó esély van arra, hogy hamarosan ennél agresszívebb támadásokra használják majd a webes billentyűt.

Tetszik gomb helyett vírust kap

Ez ugyanis trükkös kódok alkalmazásával akár kártevők PC-re juttatására is alkalmas lehet, miközben a "lájkoló" felhasználó azt hiszi, egy általa ismert oldalra kattint. Ráadásul a "tetszik" gomb rosszindulatú használata egy széles körben használatos webes technológia, az iframe használatával történik, a segítségével véghez vitt támadások gyakorlatilag függetlenek a böngészőtől és operációs rendszertől is, ugyanúgy érintik a windowsos és maces felhasználókat is.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a "tetszik" gomb fölé a csalók egy láthatatlan gombot helyeznek el, így a gyanútlan felhasználó nem arra, hanem az ő kártékony linkjükre kattint. Ráadásul ez ellen a Facebook sem igen tud mit tenni szakértők szerint, mivel a "like" gomb megvalósításakor nem építettek be semmilyen extra biztonsági funkciót ennek megvalósításához.