Elindult az ingyenes webes Office

Vágólapra másolva!
A felhasználók egy része számára már elérhető a Microsoft irodai szoftvercsomagjának ingyenes, webes verziója, ami a legnépszerűbb hasonló alkalmazás, a Google Dokumentumok vetélytársa lehet.
Vágólapra másolva!

Az office.live.com webcímen elérhető webes Office-t, vagyis Wordot, PowerPintot, Excelt és OneNote-ot egyelőre csak az írországi, nagy-britanniai, amerikai és kanadai felhasználók számára indította el, a szoftver az angol, spanyol és kanadai francia nyelvet támogatja.

A Microsoft ugyanakkor azt is közölte, hogy a szolgáltatás máshol élő netezők számára is elérhető, azzal a korlátozással, hogy nem tudják a saját nyelvükön használni, így elvileg Magyarországon is. A gyakorlatban azt tapasztaltuk, hogy a webes Office vagy működik, vagy nem: előfordult, hogy egy Live accountról bejelentkezve megjelent és használható volt a webes szoftvercsomag (amit a fejlécben látható Office menüpontra kattintva lehet kiválasztani), egy másikról viszont már nem, és a weboldal a SkyDrive szolgáltatásra irányít. Az amerikai beszámolók szerint is igen bizonytalanul működik még a szolgáltatás.

A redmondi szoftvercég eredetileg június 15-től tervezte a webes Office-verzió bevezetését a gépre telepíthető változatok premierjével együtt. Az ingyenes Office Starter és a webes alkalmazások a korábban az új PC-khez ingyenesen adott Works szoftvercsomagot hivatottak leváltani, ami épp a Google ingyenes webes szövegszerkesztőjének köszönhetően bukott meg.

Itt is nagyot előzött a Google, a Facebookon vágnának vissza

Az internetes vállalat nem maga találta fel a webes irodai csomagot, ami közös munkát, és a dokumentumok másolgatás, e-mailezés nélkül való megosztását teszi lehetővé. A Writely néven indult alkalmazást a Google csupán felvásárolta és továbbfejlesztette, de jelenleg is van több független alternatívája (például a Zoho.com).

A Microsoft már eddig is épített be webes dokumentum-megosztást lehetővé tévő opciót az Office-ba, azonban ehhez a telepített szoftver is kellett. Egy plugin segítségével az irodai szoftverek a webre is tudták menteni a dokumentumokat, azok szerkesztéséhez a másik felhasználónak azonban ugyanúgy szüksége volt a megfelelő szoftverre a gépén. Teljesen webes verzióban először a Facebook közösségi oldalon belül indult el a redmondi szoftvercég szövegszerkesztője Docs.com néven április 21-én, de ez a Live.com-os csomagnál kevesebb funkciót tartalmaz. A Google már évek óta árul komplett webes irodai szoftver- és szolgáltatáscsomagokat (e-mail és Dokumentumok) az üzleti felhasználók számára, amivel a Microsoft fontos piacára tolakodott be sikeresen.